Петър Николов: Проблемът на прехода е поколението на лъжата

Петър Николов: Проблемът на прехода е поколението на лъжата
Петър Николов Снимка: www.evetbg.org
A A+ A++ A

Българският преход има три сегмента – политически, икономически и геополитически. Но има и четвърти, който е определящ и обяснява, онова, което се случи през изминалите 25 години, коментира Петър Николов от Института за дясна политика по време на дискусия за прехода в НДК.

Политическият сегмет е промяна на системата на управление, икономическият – смяна на плановото стопанство с пазарна икономика, а геополитическият преместване от съветската зона към Европейския съюз и НАТО.

Четвъртият прочит на събитията може да се търси в поколението, което през 1989 г. е било на 40 години и е реализирало на практика така нареченият Преход. Това поколение е живяло в лъжа. За него е характерно, че публичното говорене винаги е различно от мисленето и собственото мнение. Оказва се, че никой през 80-те години на миналия век, дори идеолозите на комунизма, не вярват в него. Обществото живее в заблуда, а критични гласове почти липсват. Това е реалният проблем на българския преход – реализират го хора с изначален морален дефицит.

Не само у нас, но и в другите комунистически държави, Преходът бе модернизация на обществото – внасяне на готови модели отвън. Ако 10 ноември се беше случил десет години по-рано, на върха щяха да са хора, които имат памет за живота преди 1944 г. и Преходът нямаше да е заемка от чужди модели и нагласи, а реставрация, изграждане, десен строеж, не революция, а контрареволюция. Щеше да е изцяло български, наш продукт.

Смята се, че Преходът приключва през 2007 г, когато влязохме в Европейския съюз, тогава би трябвало да сме постигнали основната цел. Но реално Преходът завършва сега, защото сега поколението на 40-годишните през 1989 г. слиза от политическата сцена и влиза в учебниците по история.

Петър Николов не е оптимист за новите поколения – тези, които сега са на 35-40 години, както и за по-младите, които идват. Причината е, че нямат общи ценности, а същността им е далеч, от това, което би трябвало да бъде.

#Петър Николов #преход #поколение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"