Държавата разкри картел на пазара на горива

Държавата разкри картел на пазара на горива
Комисията за защита на конкуренцията разкри картелно споразумение на пазара на бензин и дизел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разкри картел сред търговците на бензин и дизелово гориво.

По данни на Комисията „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД са сключили картелно споазумение, според което са съгласували цените на продуктите си.

„В резултат те предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво", се посочва в определението на КЗК, което не подлежи на обжалване.

В срок от 30 дни страните имат право на достъп до материалите по преписката, да предявят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани в открито заседание на Комисията.

След обсъждане на възраженията и писмените доказателства КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

Комисията проверява дали на пазара на горива има картел от лятото на миналата година.

Очакваше се председателят й Петко Николов да представи в четвъртък заключенията пред парламентарната комисия по икономическа политика, но това не се случи, защото КЗК не беше приела доклада за проверката.

След обвинения от дясната опозиция, че комисията работи в полза на монополите, в петък в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов я помоли да побърза.

В позиция, разпространена до медиите, от СДС призоваха правителството да предприеме незабавни мерки за защита на конкуренцията и намаляване цените на горивата.

По закон при установени нарушения, глобите са 10 на сто от печалбата на участниците в картела.

От една от четирите посочени компании - „Ромпетрол" заявиха, че са изненадани от твърдението на КЗК и го определиха като „неоснователно".

От компанията са категорични, че дейността им винаги е съответствала на всички национални и международни нормативни актове

„Ромпетрол България" АД споделя принципите за равнопоставеност на всички участници на пазара и за свободна конкуренция и никога, и при никакви обстоятелства не е било страна в забранени споразумения и/или съгласувани практики, за каквито твърди Комисията," заявават от дружеството.

#Комисията за защита на конкуренцията #КЗК #Лукойл България #Ромпетрол България #Нафтекс Петрол #ОМВ България #картел #бензин #дизелово гориво #конкуренция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »