Символичен референдум за независимост в Каталония

Символичен референдум за независимост в Каталония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Каталония се провежда символичен референдум за независимост от Испания.

Жителите на областта ще трябва да отговорят на въпросите „Желаете ли Каталония да стане държава?” и „Ако да, то искате ли Каталония да стане независима държава?”

В Каталония са отворени секции в 1317 кметства и училища. 1.14 милиона души са взели участие в референдума до 13.00 часа местно време, съобщи каталонският вицепремиер Жоана Отрега, предаде ТАСС.

В референдума може да вземе участие всяко лице на възраст над 16 години, в удостоверението за самоличност на което е посочено населено място в Каталония.

Според официалните данни право на глас имат 5.4 милиона души.

Премиерът на Каталония Артур Мас призова испанския премиер Мариано Рахой „да чуе вика” на жителите на автономната област, „която иска да има възможността в съответствие със закона да определи бъдещето на страната”.

Правителството на Испания смята провеждащото се в Каталония допитване до обществеността за „безполезно и недемократично упражнение”.

Вотът за независимост е осъждан от правителството в Испания. Той е блокиран на два пъти от Конституционния съд. Според испанското правителство референдумът нарушава конституцията.

#Каталония #референдум #жители #Испания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"