Пациент съди България в Страсбург заради сбъркани изследвания

Пациент съди България в Страсбург заради сбъркани изследвания
A A+ A++ A

Пловдивчанинът Георги Шушутев е завел дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Той съди държавата, че няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите.

Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии и един

грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло

обясни пред Нова ТВ пациентът. Преди 8 години той случайно разбира, че е носител на хроничен вирусен хепатит. Подлага се на дълго и скъпоструващо лечение във Военномедицинска академия – София. Лекарите успяват да подтиснат вируса и да го излекуват.

За да се увери, че е напълно здрав, отива в частна лаборатория в родния си град Пловдив. И вместо обнадеждаващи, резултатите от кръвните проби се оказват стряскащи. Вирусът не е подтиснат. И този резултат преобръща живота му.

В отчаянието си мъжът видял единствения шанс за живот в чернодробна трансплантация в Израел или Турция. За присаждането му поискали над 100 хиляди долара. И преди да престъпи към операцията, решил да направи две нови изследвания, едното от които в Германия. Резултатите и на двете били отрицателни.

Това му дало основание да съди лабораторията в Пловдив

за грешка в кръвните му проби. Но губи делата в съда, защото не може да докаже къде е грешката.

И най-странното, което се случва пред пловдивските съдилища е, че те приемат факта, че резултатът е грешен. Не може в такава ситуация да се очаква ние да доказваме точно къде по веригата - дали консумативите в лабораторията, дали техниката, дали човешкия фактор при отчитането и разчитането на изследванията е довело до този краен явно погрешен резултат”, коментира председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев.

„При заведен иск от 2 хиляди лева, който беше просто минимален, бях осъден на 4160 лева да платя хонорари на адвокатите на лабораторията”, споделя Шушутев. От частната лаборатория твърдят, че кръвните изследвания на мъжа са направени по всички медицински изисквания и няма допусната грешка от тяхна страна.

Георги твърди, че съди България не само заради липсата на справедливо правосъдие, но и заради липсата на единни критерии при взимането и разчитането на кръвните резултати.

Това е психологически стрес. Ти започваш да виждаш края на живота си

Парите не са важни за мен. За мен е важно първо хората, на които им предстои да правят изследвания, тепърва да избегнат моята участ. Да избегнат моите грижи и моите стресове”, казва той.

„Той трябва да бъде обезщетен и това са нормалните европейски практики, когато става въпрос за правата на пациенти”, категоричен е Екимджиев.

Делото на Георги Шушутев срещу България ще продължи в Страсбург най-малко четири години.

#изследвания #съд #Страсбург #пациент #правата на човека

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"