Меркел: Падането на Берлинската по мирен начин беше чудо

Меркел: Падането на Берлинската по мирен начин беше чудо
A A+ A++ A

Канцлерът Ангела Меркел определи за чудо това, че преградата от Студената война е била преодолявана без да е произведен и един единствен изстрел.

„Чудо беше, че всичко стана по мирен път, каза Меркел, която се е прибирала към дома си, когато видяла тълпи хора да се насочват на запад и се присъединила към тях. Имаше доста вълнения от седмици. На улицата ми имаше танкове, стоящи там от 7 октомври".

„След като излязох от сауната вечерта на 9 ноември, преминах през улица „Борнхолмер” от другата страна и там празнувах с напълно непознати. Имаше го това невероятно чувство на щастие, спомня си тя. Това беше нощ, която никога няма да забравя”. 

По повод 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена

германската столица слага инсталацията „Светеща граница”

която се простира на 15 км по протежение на бившата граница (на снимките горе). Инсталацията представлява светещи каучукови балони с диаметър около 60 см, поставени върху тръби с височина 3,40 метра. Общият им брой е около осем хиляди. На всеки 150 метра от инсталацията са поставени стендове с архивни фотографии. На 9 ноември въздухът в балоните ще бъде заменен с хелий и те ще бъдат пуснати в небето.

В пускането на балоните, освен обикновени граждани, участие ще вземат и бившият президент на СССР Михаил Горбачов, бившия президент на Полша Лех Валенса, бившият външен министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер, които са поканени от кмета на Берлин Клаус Воверайт като почетни гости.

Междувременно, действащи и бивши световни

лидери отбелязаха случая с предупреждения за продължаващите разделения

между световните сили.

Президентът на САЩ Барак Обама разпространи изявление, в което се казва, че действията на Русия срещу Украйна идват да напомнят, че предстои още много работа преди Европа да стане „единна, свободна и мирна”.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов заяви в събота, че светът е на ръба на „нова Студена война”, а според някои, тя вече е започнала. 

На мероприятие по случай годишнината от падането на стената, Горбачов каза, че „кръвопролитията в Европа и в Близкия изток на фона на разпада на диалога между световните сили са повод за огромно безпокойство”. 83-годишният Горбачов отправи критики към Европа, като заяви, че тя рискува да изгуби статута си на световна сила. 

#Михаил Горбачов #Ангела Меркел #годишнина #Берлинската стена #Берлинска стена #Берлин #Студената война #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"