Светът е на ръба на нова студена война, обяви Горбачов

Светът е на ръба на нова студена война, обяви Горбачов
По думите му дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Кръвопролитните събития в Европа и Близкия изток на фона на практическото прекратяване на диалога между държавите предизвиква огромна тревога. Светът е на ръба на нова Студена война, а някои дори казват, че тя вече е започнала", заяви бившият съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от ТАСС.

"Изглеждаше, че Европа ще стане пример за другите, създавайки стабилна система за взаимна сигурност и ставайки лидер в решаването на глобалните проблеми. Но събитията тръгнаха по друг вектор, европейската и световната политика не издържаха изпитанията на новите условия на глобалния свят след Студената война", отбеляза Горбачов.

По думите му ако продължава така, Европа ще загуби силния си глас в световните дела, "останалите ще престанат да я слушат".  Всичко това се отрази негативно на отношенията между Русия и Германия, което може да нанесе дългосрочна вреда на нашите отношения, които бяха образцови."Без руско-германско партньорство не може да има сигурност в Европа", подчерта Горбачов.

Той обвини Запада, и в частност САЩ, че са се подали на "триумфализъм" след рухването на комунистическия блок преди четвърт век, предаде БТА.

"Възползвайки се от отслабването на Русия, от отсъствието на противотежест, те изявиха претенция за монополно лидерство и доминиране в света. Събитията от последните месеци станаха следствие от тази недалновидна политика, от политиката на налагане на своята воля, на свършените факти, на игнориране на интересите на партньора", подчерта бившият съветски лидер.

По думите му дори и най-трудните въпроси, може да се решават по политически и дипломатически път.

#Михаил Горбачов #Европа #Русия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"