Борисов: Не махнах Трайков заради „Лукойл”!

Борисов: Не махнах Трайков заради „Лукойл”!
Глупост е да се твърди, че съм махнал Трайков заради „Лукойл“, каза гневно премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов отрече да е приел оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заради високите цени на горивата.

„Глупост е да се твърди, че съм махнал Трайков заради „Лукойл“, каза гневно премиерът в отговор на въпрос за евентуалната причина за отстраняването на министъра на МИЕТ.

По-рано в петък премиерът заяви, че проваленият бизнес форум в Катар е капката, която преля чашата за оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Много неща започнахме да правим с Трайчо Трайков – може би най-тежкото министерство: енергетика, икономика, туризъм. Вече три години все още сме само започнали. Ако трябва да сравним енергетиката в предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми в икономиката изостанахме много“, каза още Борисов.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разследва от август м.г. четири фирми за картелно споразумение при търговията с горива.

Има вероятност цените на бензина и дизела да са били поддържани изкуствено на едни и същи нива от компаниите.

Ако се установят нарушения, фирмите ще бъдат глобени с до 10% от реализирания за миналата година оборот, предвижда законът.

От август миналата година се проверяват „Лукойл България“, „Нафтекс Петрол“, „Ромпетрол“ и OMV. Тези четири компании държат над 60% от пазара на горива в България.

Според анализа на пазара, направен миналата година от КЗК, подозренията за злоупотреба са породени от клаузи в договорите, които „Лукойл“ сключва за продажба на едро.

Като основен доставчик на преките си конкуренти дружеството можело да наложи схеми на отстъпки, които да доведат до нарушаване на ефективната конкуренция, гласяха подозренията на комисията.

#Катар #министър-председател #премиер #МИЕТ #енергетиката и туризма #министър на икономиката #КЗК #Комисията за защита на конкуренцията #„Лукойл“ #горива #Трайчо Трайков #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"