Брюксел ни даде отсрочка за доплащането към евробюджета

Брюксел ни даде отсрочка за доплащането към евробюджета
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

България е сред деветте страни-членки на Евросъюза, която получава отсрочка до 1 септември 2015 година за доплащане към бюджета, което вече може да стане и на вноски. За нашата страна допълнителната сума е 7 милиона евро.

"Тази година бюджетните корекции достигнаха колосална сума, превишавайки 9 милиарда евро, което е с над 2,5 пъти повече от рекордния показател за 2007 г. Това естествено доведе до натиск върху националните бюджети на страните от ЕС и политически последици", съобщи еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева след заседанието на Съвета на ЕС по икономика и финанси.

Георгиева също така потвърди, че Великобритания трябва да внесе в бюджета на ЕС около 1 милиард евро. С нарастването на приноса на Великобритания трябва да нарасне и „британската отстъпка”, затова по предварителни изчисления към днешна дата плащането трябва да бъде около 1 млрд. евро, а не поисканите първоначално 2,1 млрд. евро до 1 декември.

„Британската отстъпка” е система на връщане в британския бюджет на около 60% от вноската на Великобритания в бюджета на ЕС. Тази система издейства за Великобритания на срещата на върха на ЕС през 1984 г. министър-председателят Маргарет Тачър.

В правителствените кръгове се коментира, че трябва да се положат усилия Англия да остане в ЕС, защото след това няма да има връщане назад. Премиерът Дейвид Камерън е подложен на силен натиск и заради предстоящите избори през май, като крайнодясната Партия за независимост на Найджъл Фараж набира преднина именно с антиевропейската и антиимигрантска риторика.

#Кристалина Геoргиева #Евросъюз #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »