Константинов напуснал, защото ГЕРБ спирали реформите

Константинов напуснал, защото ГЕРБ спирали реформите
Константинов посочва, че подадената оставка не е бягство от отговорност. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Стефан Константинов е подал оставка заради липса на подкрепа от страна на управляващата партия и възпрепятстване на реформите, които биха довели до подобряване на здравеопазването, съобщи самият той в изявление.

Константинов публикува мотивите си на сайта на министерството. Той посочва, че е предлагал промени с различни документи и предложения за законови промени, които още не са приети от парламента. Някои от предложенията пък срещнали неодобрение още на ниво концепция.

Министърът е депозирал оставката си още на 13 март – ден след като премиерът му даде срок „да влезе в час“.

Тогава Бойко Борисов посочи като основни проблеми в сектора цените на лекарствата, лимита на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването (МЗ).

По-рано Константинов коментира пред bTV, че оставката му е в джоба и че решението дали да напусне поста ще вземе премиерът.

Атаките към него тръгнали още от момента, в който поел министерството. По две причини, според него – че не е партийно обвързан и че не е влизал в схеми.

„А големият проблем, за който „заслужавам“ да бъда сменен, е, че разбивам едни хубави схеми, по които едни 6-7 милиона лева са вървели“, каза тогава Константинов, визирайки преразхода на пари в НЗОК.

Тогава той уточни, че не си подава оставката, защото, ако го направи, ще признае победата на хората, които са направили през годините мрежи да си точат пари от здравеопазването.

Сега Константинов посочва, че подадената оставка не е бягство от отговорност.

„Единствената ми цел като министър бе да работя в името на държавата и интереса на нейните граждани“, обръща се министърът към премиера Борисов.

Тази цел обаче, по думите на Константинов, е невъзможна за постигане без ясна политическа подкрепа.

#Стефан Константинов #оставка #министър на здравеопазването #премиер #Бойко Борисов #ГЕРБ #реформи #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Министерство на здравеопазването #МЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"