Борисов инспектира цените „без камери и журналисти“

Борисов инспектира цените „без камери и журналисти“
Заслужават ли българите за Великден да им вдигнете цените на яйцата, попита гневно Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов ще инспектира цените на храните по магазините „без камери и журналисти“, за да предотврати евентуални обвинения в „натиск“ върху пазарната икономика.

Той се закани да инспектира цените на яйцата и основните стоки заедно с финансовия министър Симеон Дянков и земеделския министър Мирослав Найденов. Тримата ще обиколят „три-четири магазина - малък, среден и голям“.

„Ще отида в магазина, но без камери и журналисти. Защото някой пак ще се опита да каже - имало пазарна икономика, но ние сме се опитвали да „натискаме“, да регулираме“, закани се премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ.

Борисов каза, че при внезапните визити ще поиска документи за цената, на които са купени продуктите, за да види колко е надценката и да потърси обяснение.

Той поясни, че се е заел лично с цените, защото „щом това е най-важната новина за медиите, правителството трябва да вземе мерки“.

„Всяка първа новина на телевизиите е - „скок на цените на яйцата“. След като това е дневният проблем и хората днес го усещат, ние като министри сме длъжни да реагираме“, заяви Борисов.

Той сподели, че и малкият, и средният бизнес, и големите вериги са му се оплакали, че имат проблем.

Бойко Борисов изрази мнение, че ако един собственик на кокошки, агнета или на ниви не получава дотация от държавата, може да определя цените такива, каквито иска, но това е недопустимо, при положение че получава парите от българския данъкоплатец.

„Това ли е вашата благодарност? Че един милиард в края на предишната година за един ден изплатихме на всички производители, дотации. Заслужават ли българите да им вдигнете хляба? Сега даваме 50 милиона лева на животновъдите - заслужават ли българите за Великден да им вдигнете цените на яйцата“, попита гневно Борисов.

Той повтори тезата си, че ако продължи тази спекула, догодина няма да даде пари за дотации на земеделието.

Премиерът се похвали, че откакто се е заговорило за проверката, вече има сигнали, че цените се свалят „със стотинка, две, три“.

#Бойко Борисов #Мирослав Найденов #Симеон Дянков #цени #яйца #храни #Великден #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »