Ресторантьори: Да не спасяваме хората от цигарен дим, а от глад

Ресторантьори: Да не спасяваме хората от цигарен дим, а от глад
Ресторантьорите настояват пълната забрана за пушене да се въведе след няколко години, когато няма да е толкова пагубна за бизнеса им. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Забраната за тютюнопушене ще „убие“ ресторантьорския бизнес, опасяват се от бранша.

„Не е нужно с един закон да „убиваме“ цяла индустрия“, категоричен е председателят на браншовата асоциация на собствениците на заведения в Кърджали Николай Делчев, цитиран от БГНЕС.

Според него сегашната уредба за частична забрана осигурява комфорта на всички гости, зачита интересите на всички, а и заведенията вече са се адаптирали към нея.

Председателят на ресторантьорското сдружение в Стара Загора Пламен Бояджиев заяви, че браншът не се противопоставя на закона, но моментът не е подходящ да бъде въведена тоталната забрана за тютюнопушене. По думите му забраната ще има най-чувствително отражение върху техния бизнес.

„По статистически данни в момента пълна забрана за тютюнопушене има само в 7 европейски държави. След въвеждането й оборотите на заведенията в Испания са се свили до 20%, в Гърция с 30%, а в Белгия за 6 месеца са затворили 2000 заведения. Поради негативните последици пълната забрана в Хърватия е била отменена по-малко от година след въвеждането й, същото се е случило в Дания и Гърция. Положението в България няма да е по различно от другите страни, още повече че в България потреблението е най-свито“, коментира Пламен Бояджиев.

Колегата му от Хасково Стойчо Ганашев споделя мнението, че пълната забрана за тютюнопушене ще доведе до още по-голям отлив на клиенти.

„Сега залите за пушачи са пълни, а там, където не се пуши, няма толкова хора. Естествено е, като се забрани да се пуши навсякъде, клиентите като цяло да намалеят“, добави Ганашев.

Ресторантьорите в цялата страна са единодушни, че клиентите намаляват или харчат все по-малко в заведенията. Причина за това са икономическата криза и рязко намалелите доходи на хората.

„С увеличаването на цените на горивата, на основните хранителни продукти и поскъпването на плодовете и зеленчуците, покупателната способност на населението намалява всеки месец, което доведе до значителни спадове в оборотите. Право пропорционално фалират и заведенията в Стара Загора“, оплака се председателят на асоциацията на ресторантьорите в града Пламен Бояджиев.

„Кризата се усеща много повече в по-малките градове и селата, където и преди това хората не са живели в охолство. Оборотите на заведенията определено спаднаха, някои обекти дори затвориха“, допълни Николай Делчев от Кържали.

„Негативните последици от тази забрана ще бъдат в допълнение на загубите, които вече търпим заради кризата. Това ще бъде пагубно за сектора особено в по-малките населени места“, отбеляза още той.

Пламен Бояджиев изрази надежда, че след няколко години икономическата обстановка ще се стабилизира, ресторантьорският бизнес ще бъде в по-добро състояние и тогава въвеждането на забраната за тютюнопушене няма да нанесе такъв удар върху бизнеса, какъвто би нанесла сега.

„Нека го направим разумно и не оставяме толкова хора без работа в тези трудни времена. Не да спасяваме хората от дим, а от глад“, призова Пламен Бояджиев.

#закон #клиенти #Хасково #Стара Загора #Кърджали #заведения #ресторантьор #бизнес #тютюнопушене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"