БНБ отне лиценза на КТБ

БНБ отне лиценза на КТБ
A A+ A++ A

Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на „Корпоративна търговска банка“ АД.

Заедно с това решение от централната банка ще изпратят уведомления до съда за откриване на производство по несъстоятелност и до Фонда за гарантиране на влоговете в банките с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик.

До назначаването на синдик квесторите на КТБ Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев ще продължат да упражняват правомощията си.  

Като мотив за взетото решение от БНБ цитират решение № 133 на УС за приемане на писмото на квесторите, според което на 4.11.2014 г. е установена отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ, определен според Регламент (ЕС) № 575/2013, в размер на минус 3 745 313 хил. лв.

Направен е извод, че банката не отговаря на капиталовите изисквания съгласно чл. 92 от Регламент (ЕС) № 575/2013.

Отчетените от банката съотношение на базовия собствен капитал от първи ред (-188.03 %), съотношение на капитала от първи ред (-188.03 %) и съотношение на капиталовата адекватност  (-180.18 %)  са в нарушение на капиталовите изисквания съгласно чл. 92 Регламент (ЕС) № 575/2013, сочат от БНБ.

След датата на поставянето  на банката под специален надзор до 31.10.2014 г. включително в КТБ са постъпили уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, и волеизявления за  прихващане на задължения към банката с вземания към нея, придобити по договори за цесия. Прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1 183 714 хил. лева, а волеизявленията за прихващане са на стойност 779 055 хил. лева. 

Дори всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката, финансовият резултат на КТБ към 30.09.2014 г. би се подобрил само с 161 468 хил. лева в резултат на обезценки, които биха били освободени (респективно сторнирани) по погасени изцяло или частично задължения към банката, в резултат на направените волеизявления за прихващане на посочената по-горе стойност. В резултат, собственият капитал на КТБ, определен според Регламент (ЕС) № 575/2013,  би останал отрицателна величина, заключват от там и припомнят, че съгласно чл. 36, ал. 2, т. 2 от Закона за кредитните институции Българската народна банка задължително отнема издадения лиценз на банката поради неплатежоспособност, когато установи, че собственият й капитал е отрицателна величина.

#БНБ #КТБ #лиценз #синдик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"