Борисов: По-добър съм от всеки енергиен експерт

Борисов: По-добър съм от всеки енергиен експерт
„Готов съм на дебат с всеки специалист в енергетиката, защото съм по-добър от тях вече”, категоричен беше премиерът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Готов съм на дебат с всеки специалист в енергетиката по темата за АЕЦ „Белене“, защото вече съм по-добър от специалистите, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Белене“ няма да бъде само българо–руска централа и няма да има такава по мое време. Консултирал съм се с Брюксел на най–високо ниво за това реакторът, който е платен вече на 2/3, да бъде доплатен и да бъде монтиран в „Козлодуй“, каза премиерът в Президентството, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че още няколко седмици ще се работи все пак за диверсификацията на Белене.

„Много бих се ядосал, ако продължи да се спекулира по тази тема“, каза Борисов, след като отново обясни за проекта.

„Готов съм на дебат с всеки специалист в енергетиката, защото съм по–добър от тях вече“, категоричен беше премиерът.

Референдум в България може да бъде организиран и във връзка с въпроси, които са от компетентността на Народното събрание, каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев.

Така той обясни, че ако се прави референдум за АЕЦ „Белене“, той би бил за това България иска ли нови мощности или е против например.

Референдумът обаче трябва да се подготви така, че да съответства на Конституцията. Не може да бъде направен референдум „за“ или „против“ Белене, законът не го позволява, уточни президентът.

„Тази тематика със сигурност стои на дневен ред, ще чакаме всички експерти. Трябва да сме коректни и да дадем на българските граждани да направят информиран избор“, посочи той.

Държавният глава Росен Плевнелиев коментира и предстоящото плащане по външния ни дълг през 2013 г.

„Няма според мен като президент абсолютно нищо лошо в това България да поеме нов външен дълг“, каза Плевнелиев.

Според него в момента пазарите са спокойни, Гърция е стабилизирана и България би могла по един добър начин да адресира темата за дълга.

„България ще си свърши работата и правителството работи бързо, има ясен план за плащането на дълга през 2013 г.“, добави Плевнелиев.

#Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Росен Плевнелиев #президент #Брюксел #АЕЦ „Белене” #Козлодуй #реактор #Гърция #България #външен дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"