Световните медии: Борисов се стресна от „Белене”

Световните медии: Борисов се стресна от „Белене”
В Брюксел и Вашингтон отдавна се тревожат, че нов руски реактор ще „циментира“ българската зависимост от Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българският премиер Бойко Борисов се стресна от сделката за атомната електроцентрала „Белене“, коментират световните медии.

Българският премиер се стресна от сделката за руския реактор, е надсловът, под който агенция „Франс прес“ коментира изявленията на Бойко Борисов за последното развитие на проекта АЕЦ „Белене“.

В интервю за БНТ премиерът заяви, че преди месец е изпратил министрите Трайков и Дянков да заявят в Москва, че България няма да строи „Белене“ и ще вземе отчасти платения реактор за „Козлодуй“.

Помолен да потвърди дали се отказва окончателно от проекта, Борисов каза, че ще изчака доклада на консултанта HSBC за икономическата целесъобразност на „Белене“, и допусна референдум по въпроса, припомня БНР.

България ще плати вече построения реактор, но е „на път да се откаже от плановете“ за 2000-мегаватова централа на Дунав, съобщава „Ройтерс“, но подчертава, че решението още не е окончателно.

Агенцията припомня призива на Съединените щати към София да работи по-усилено за разнообразяване на енергийните си източници.

В Брюксел и Вашингтон отдавна се тревожат, че нов руски реактор ще „циментира“ българската зависимост от Русия, отбелязва „Ройтерс“.

#Русия #Брюксел #Вашингтон #София #Съединените щати #Дунав #България #HSBC #„Козлодуй“ #Москва #Дянков #Трайков #„Белене“ #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"