Прогнози за слаб икономически растеж на ЕС за 2014 и 2015 г.

Прогнози за слаб  икономически растеж на ЕС за 2014 и 2015 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според есенната прогноза на Европейската комисия икономическият растеж до края на годината както в ЕС, така и в еврозоната, ще бъде слаб. Като цяло за 2014 г. се очаква растежът на реалния БВП да достигне 1,3% в ЕС и 0,8% в еврозоната. Според прогнозата растежът ще се увеличи бавно през 2015 г. — съответно до 1,5% и 1,1%, на фона на нарастващото външно и вътрешно търсене.

Очаква се през 2016 г. икономическата активност да се ускори до съответно 2,0% и 1,7% благодарение на укрепването на финансовия сектор (вследствие на цялостната оценка, извършена от Европейската централна банка, и на продължаващия напредък в изграждането на банковия съюз), както и на ефекта от неотдавнашните структурни реформи.

Юрки Катайнен, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: „Икономическото положение и състоянието на заетостта не се подобряват достатъчно бързо. Европейската комисия е решена да използва всички налични инструменти и ресурси, за да се повишат заетостта и растежът в Европа. Ние ще представим план за инвестиции в размер на 300 млрд. евро, за да дадем тласък на икономическото възстановяване и да го поддържаме. Ускоряването на инвестициите е от изключително значение за икономическото възстановяване“.

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, каза: „Няма един-единствен, лесен отговор на предизвикателствата, пред които е изправена европейската икономика. Трябва да работим в три направления — надеждни фискални политики, амбициозни структурни реформи и така необходимите инвестиции, както публични, така и частни. Всички ние — в Брюксел, в националните столици и в регионите — трябва да поемем своята отговорност, за да създадем по-висок растеж и да увеличим реално заетостта“.

Възстановяването на икономиката, което започна през второто тримесечие на 2013 г., остава нестабилно, а икономическата динамика в много държави членки все още е слаба. Доверието е по-ниско, отколкото през пролетта, което отразява нарастващите геополитически рискове и по-неблагоприятните перспективи пред световната икономика. Въпреки благоприятните финансови условия икономическото възстановяване през 2015 г. ще бъде бавно. Това отразява постепенното отшумяване на последиците от кризата — все още високите равнища на безработица и дългове и слабото използване на капацитета.

Цялостната оценка, извършена неотдавна от Европейската централна банка, допринесе за намаляване на несигурността относно стабилността на банковия сектор, а подобряването на условията на финансиране би трябвало да допринесе за съживяването на икономическата активност. Очаква се през 2016 г. повишаването на вътрешното и външното търсене и продължаването на много гъвкавата парична политика, свързана с ниски разходи за финансиране, да доведе до още по-голямо засилване на икономическата активност.

Според прогнозата значителните разлики между страните от ЕС по отношение на темповете на растеж ще се запазят и през 2014 г. — от -0,7% (Хърватия) до 4,6% (Ирландия). Очаква се през следващите две години тези различия да намалеят. Според прогнозите за 2015 г. и 2016 г. всички страни от ЕС ще отбележат положителен растеж. Тогава би трябвало да се усети по-силно и забавеният ефект от вече осъществените структурни реформи.

#ЕС #ЕК #икономически растеж #Пиер Московиси #приходи #разходи #бюджет #растеж #икономика #Юрки Катайнен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »