Борисов предлага на Плевнелиев референдум за „Белене”

Борисов предлага на Плевнелиев референдум за „Белене”
До този момент за проект „Белене“ са похарчени 1.38 млрд. лева, отчете Борисов и допълни, че през май трябва да бъдат платени 500 млн. лв. по проекта на руската страна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов ще предложи на президента Росен Плевнелиев да проучи какви са възможностите за провеждане на референдум за проекта „Белене“ и шистовия газ.

Премиерът бе категоричен пред БНТ, че решение за строежа на втората атомна централа може да се вземе след обществен дебат.

Докладът на банката консултант за АЕЦ „Белене“ – HSBC, не е готов и не е предаден на премиера, а когато бъде готов, той ще намери начин в сферата на възможното да каже на хората какво пише в него.

По думите на Борисов е липсвала финансово-икономическа обосновка и той се надява до края на месеца да се получат отговори на редица въпроси, заради които бе нает консултантът.

До този момент за проекта „Белене“ са похарчени 1.38 млрд. лева, отчете Борисов и допълни, че през май трябва да бъдат платени 500 млн. лв. по проекта на руската страна.

„След като сме платили толкова много пари за този реактор, аз възложих на Дянков и на Трайков да отидат и да кажат, така или иначе този реактор трябва да го платим, платили сме две трети от него, похарчили сме толкова пари, ще си го вземем, ще си го платим и ще се мъчим да си го направим – и без това пети и шести реактор в „Козлодуй“ са руски – и седми реактор да стане в „Козлодуй“. Това аз съм го възложил, не е било идея на Трайков“, обясни премиерът.

Министър-председателят изтъкна, че когато за първи път се срещнал с руския премиер Владимир Путин, Борисов е казал, че българската страна иска проектът „Белене“ да бъде диверсифициран.

„Търсим инвеститор и деверсифицираме проекта. Ако не го намерим такъв, аз няма да застана зад този проект", е била откровената позиция на Борисов пред Путин.

Според българския министър-председател руският му колега го е разбрал. Борисов обясни, че до този момент инвеститор не е намерен.

#Бойко Борисов #министър-председател #премиер #президент #Росен Плевнелиев #Белене #Владимир Путин #HSBC #Козлодуй #реактор #Дянков #Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници