Как да се храним според сезона?

Как да се храним според сезона?
A A+ A++ A

Не е тайна, че най-здравословните храни са сезонните. Представете си зеленчукова градина в средата на зимата. Сега си представете същата тази градина в слънчев, летен ден. Колко са различни тези два сезона на годината. За еколозите сезоните се смятат за източник на природно разнообразие.

Промени в условията на отглеждане, от пролетта до лятото или есента до зимата, се считат за съществени за балансиране на ресурсите на Земята и нейните форми на живот.

Платформата foodpanda представя изследване, което установява значими

разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко

през лятото спрямо зимата. Йодът е по-висок през зимата, а бетакаротинът - през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона.

По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C на спанак, събран през лятото и през зимата.

В различни части на света, и дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават.

Ето някои

първостепенни принципи

които, ако следвате, си гарантирате оптимално добро хранене през различните месеци:

През пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни - швейцарско къдраво зеле, спанак, маруля, пресен магданоз и босилек.

През летните месеци се придържайте към плодовете - ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като броколи, карфиол и царевица; и подправки като мента и кориандър.

През есента включете в менюто си повече моркови, сладки картофи, лук и чесън, както и подправки като джинджифил, пипер и синапено семе.

Зимата трява да се набляга на животинската храна - риба, пилешко, говеждо и агнешко месо; зеленчуци - картофи, лук и чесън. 

#храна #сезон #сезони #плодове #зеленчуци #пролет #лято #есен #зима #хранене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници