Ден на национален траур в Белгия

Ден на национален траур в Белгия
Белгия днес е в траур за пръв път от 1993 г., когато отбеляза смъртта на крал Бодуин. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

В Белгия е обявен ден на национален траур в памет на загиналите 22 деца и шестима възрастни в катастрофата с автобус в Швейцария във вторник.

Точно в 11.00 ч. ще има минута мълчание. Автобусите, метрото и трамваите ще спрат на най-близката спирка, където за минута ще изключат двигателите си. Камбаните на църквите в цялата страна ще започнат да бият в 11.01 ч. в продължение на няколко минути. Националните знамена ще бъдат свалени наполовина до неделя.

Междувременно в Белгия тази нощ се завърнаха първите ученици, които оцеляха при автобусната катастрофа в Швейцария. Децата пристигнаха на военното летище Мелсбрук на борда на правителствен самолет малко след полунощ.

Асошиейтед прес, цитирана от Дарик, уточнява, че става дума за осем леко ранени деца, които са били  изписани от болницата. Говорителка на болниците в кантона Вале заяви, че 12 деца остават на лечение в град Сион.

Трима ученици, които са били по-тежко ранени, са прехвърлени в болница в Лозана, а едно дете е откарано в болница в Берн.

В Брюксел днес се очаква да пристигнат първите тела на загиналите, пренесени със самолети на Военновъздушните сили.

Белгия днес е в траур за пръв път от 1993 г., когато отбеляза смъртта на крал Бодуин.

#Белгия #национален траур #автобус #Швейцария #Лозана #Берн #Сион

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »