НОИ: Всеки пети няма стаж за пенсия

НОИ: Всеки пети няма стаж за пенсия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според данните на Националния осигурителен институт почти всеки пети българин не успява да изпълни условията за пенсиониране. Причината е нарастването на изискванията за стаж паралелно с вдигането на възрастта. 

През 2013 г. 17,1% от новите пенсионери за годината са се оттеглили от работа с недостатъчен стаж. Това означава, че 6 464 души е трябвало да чакат до 65 години и 8 месеца възраст за пенсия, вместо да се пенсионират на нормалните 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.

Тези хора получават намален размер на пенсията. Най-често той е минималният от 154,50 лева месечно. След премахване на точковата система през 2011 г., броят на хората, които не могат да изпълнят условията за пенсиониране, нараства значително.

Покачването на възрастта за пенсиониране не е универсална мярка и не може да продължава безпределно, въпреки че подобрява състоянието на пенсионния фонд. До този извод стигат експертите от НОИ за пенсиите от 2000 до 2013 г. - периода след реформата на осигурителната система.

Ако се следват експертните разчети, пенсионната система може да се самобалансира и да се избегнат конюнктурните решения с кратковременна визия и с дългосрочни неблагоприятни финансови аспекти, допълват още анализаторите на НОИ.

#НОИ #пенсиониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници