ГЕРБ и Реформаторите се разбраха за приоритетите, утре продължават

ГЕРБ и Реформаторите се разбраха за приоритетите, утре продължават
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С програмната декларация за приоритетите сме приключили. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме. Това Меглена Кунева от Реформаторския блок (РБ) каза след над 5-часовите консултации между ГЕРБ и РБ, предаде репортер на БГНЕС.

Това ни дава основание да намерим смисъл да се направи едно стабилно управление на България, каза Кунева. Тя съобщи, че приоритетите в програмата са общо 20. Темите са: външна политика, правосъдие икономика и растеж, законодателни промени в ОП, образование, здравеопазване енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика и пр.

По думите й

в момента съставянето на кабинет е изключително рисково

"Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности", каза още Кунева.

Според нея това, че вече има програмна декларация по ключови приоритети, е много добра стъпка напред. ГЕРБ са мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-бързо по-ясна програма за управление, нещата вървят по план, посочи Кунева.

Божидар Лукарски от РБ добави, 

програма ще бъде изпратена на Патриотичния фронт и на АБВ

"Целта е да търсим обща подкрепа на всички цели, поставени в този документ. Политическата формула, която ще се търси е ще е 2 плюс две", поясни Томислв Дончев от РБ.

Той каза, че документът ще бъде публикуван след като се обсъди с всички политически сили.

Следващата стъпка ще бъде коалиционно споразумение, подчерта Дончев.

"Оттук нататък е необходимо да се обсъдят предложенията на РБ за структурата и състава на правителството и за секторите, в които имат готовност да поемат отговорност, каза още Дончев. Остава да обсъдим тези предложения на РБ преговорите ще продължат. Часовникът от тук нататък цъка безмилостно".

Предлагаме на РБ да направят допълнение, но не и изменения в програмата

каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Тя заяви, че от ГЕРБ настояват от ПФ да направят персонални предложения, защото много държат да има качествени ръководители.

"Не бихме се съгласили на безпринципен политически формат, отговори Дончев. Не говорим за сформирането на екип от администратори, а на правителство с ясна политическа формула. Без това ние не бихме с съгласили да формираме кабинет. Цента на формиране на кабинет не може да бъде изпадането в зависимости".

#консултации #ГЕРБ #РБ #Томислав Дончев #Мегледна Кунева #Реформаторсикя блок #Реформаторски блик #АБВ #Патриотичен фронт #Патриотичния фронт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"