Преврат в Буркина Фасо, генерал пое властта

Преврат в Буркина Фасо, генерал пое властта
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Военните поеха властта в Бъркина Фасо, след като президентът Блез Компаоре подаде оставка след 27 години начело на страната от Северозападна Африка. Оставката е предшествана от съпътствани от смъртоносно насилие протести срещу намерението му да се кандидатира за нов мандат.

Управлението на държавата поема генерал Набере Оноре Траоре, но и сред военните настъпиха междуособици. Гвардията даде да се разбере, че е против някои представители на висшето военно командване, които според нея са прекалено стари и компрометиращо обвързани със стария режим. Един от лидерите на групата уточни, че тя не говори от името на Траоре.

Младите офицери освен това обявиха, че затварят сухопътните и въздушните граници на Буркина Фасо, и поискаха подкрепата на международната общност. Правителственият квартал на столицата Уагадугу стана сцена на грабежи и мародерства.

От друга страна, подполковник Зида се самопровъзгласи за президент на Буркина Фасо и призова регионалния блок Икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) и международната общност да проявят разбиране и да подкрепят новите власти.

Европейският съюз призова за произвеждане на демократични и прозрачни избори в Буркина Фасо, а САЩ приканиха за преход при спазване на конституцията.

Припомняме, че желанието на отстранения президент Блез Компаоре да промени конституцията предизвика демонстрации и митинги в Уагадугу, прераснали в масови сблъсъци с полицията. На този фон Компаоре разпореди в четвъртък да бъде разпуснат парламентът и обяви извънредно положение в страната. В петък обаче протестите се повториха, а на улиците излязоха десетки хиляди хора. Компаоре бе принуден официално да си подаде оставката след 27-годишно управление, като призова да се проведат избори в рамките на 90 дни.

#Буркина Фасо #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"