Въпроси и отговори до бензиновата колонка

Въпроси и отговори до бензиновата колонка
A A+ A++ A

Над 89% от българите са зареждали автомобилите си с некачествено гориво. Едва 10,81 на сто от сънародниците ни твърдят, че не са зареждали с лоши горива, но като се има предвид, че е възможно да не са осведомени, процентът вероятно е по-малък. Данните са от анкета на сайта NovaNews.bg.

В големите вериги трудно може да се стигне до подобен проблем, защото там контролът на горивата е регламентиран и се следи строго, заяви неотдавна за novinite.bg Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/.
Оказва се, че проблем има предимно в малките бензиностанции, някои от които /всъщност около 500/ дори не са били в компютъра на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, където би следвало да се води отчетност за дейността им.

Напоследък една от големите вериги бензиностанции въведе стикери, които се поставят на всяка колонка и удостоверяват гарантираното качество на горивото. Това разбира се е добра практика, но не е достатъчна за сигурността, че наистина горивото, което се сипва в колата ни, непременно ще е качествено и ще отговаря на всички норми и правила.

Ако се върнем отново на факта, че близо 90% от българите са зареждали с некачествено гориво, това означава, че неизбежно и в големите вериги се е случвало да попадаме на проблем от такова естество, нещо което не се отрича и от бранша.
У нас има близо 2800 бензиностанции. Ако преди години беше лесно да си собственик на такъв бизнес, днес има куп изисквания, които не позволяват буквално на всеки да продава гориво. Оказва се, че режимът на практика не работи добре.

Правилата или не са достатъчно ясни, или не са достатъчно категорични, или пък контролът е занижен. Не е нормално почти всеки българин да е попадал на некачествени горива, ако системата за проверка на качеството работи добре.

Освен, че 500 бензиностанции въобще не са проверявани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, стана ясно, че 43% от взетите проби от различни бензиностанции в страната, са с отклонения в нормите. Това са официалните данни, които не подлежат на коментар, още по-малко пък на оспорване, защото са документирани.
Малките бензиностанции държат ниски цени, но на каква цена са тези цени...?

През последната година почти няма съставени актове на големите вериги бензиностанции. Може би това е сигнал, че там проблемът е по-незначителен, но контролът трябва да е еднакъв и равен за всички.

Всъщност, проблемът може да се резреши много радикално. Който си позволи да влошава умишлено качеството на горивото, просто трябва да бъде изхвърлен от бранша и от пазара, да му се отнеме лиценза и да няма право повече да се занимава с такъв бизнес. Правилата трябва да са категорични, само тогава, зареждайки автомобила си с гориво, можем да бъдем сигурни, че то е качествено, няма примеси и ще стигнем невредими там, за където сме тръгнали.

#бензин #горива #гориво #автомобил #Андрей Делчев #отчет #агенция #лиценз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »