Пети фалстарт по дело срещу Харизанов

Пети фалстарт по дело срещу Харизанов
Оказа се, че делото, което влиза в съда през декември 2010 г., все още не успява да тръгне. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В пето поредно заседание Софийският районен съд не успява да даде ход на едно от делата срещу бившия председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ Георги Харизанов - това за заплаха за убийство.

Оказа се, че делото, което влиза в съда през декември 2010 г., все още не успява да тръгне, съобщава БГНЕС.

Причината са проблеми около призоваването и на Харизанов, и на Деница Цицелкова, която е подала жалба срещу него.

На първото насрочено заседание на 10 февруари миналата година и двамата са нередовно призовани. На второто Цицелкова е редовно призована, но не се явява, а той е нередовно призован. Третият път на заседанието се явява Харизанов, но Цицелкова не е редовно призована и не се явява.

Четвъртият път Харизанов вече е ръководител на „Напоителни системи“ и е редовно призован, но не се явява, тъй като представя лист, че е болен.

Днес, вече отстранен от ръководството на предприятието, той се яви, но се оказа, че все още Цицелкова е нередовно призована.

В цялата тази съдебна одисея по призоваването се появява и приятел на Цицелкова, който преди около седмица отива в съда. Представя се, казва, че живее с нея на семейни начала и че научил от медиите за делото, дава и актуален адрес за призоваване.

Времето обаче не е достатъчно да се завърти съдебната машина и така за седмица тя не е призована на този адрес. Очаква се това да стане до следващото заседание по делото и така то все пак да започне, макар и от шестия опит.

По това дело Деница Цицелкова обвинява Харизанов за това, че той й е отправял закани за убийство. Те се познавали около 2 години, в началото си писали в мотофорум, където се организирали сбирки почти всяка седмица. На една от тях двамата се видели и разговаряли, като според прокуратурата това била единствената среща между тях.

Тогава тя имала разногласия с него по теми от форума, но заявява, че не влизала в конфликт. Според прокуратурата, след като си писали в този форум, тя започнала да получава заплашителни съобщения по пощата и нецензурни коментари за нейни снимки.

Засекли се отново на среща на форума през септември 2008 г. Разказала на прокуратурата, че като минавала покрай Харизанов на път за масата си, неволно го закачила по рамото, а той я заплашил. Тя подала жалба, но според прокуратурата заплахите не спрели.

На 1 ноември същата година според обвинението Цицелкова с приятел чакали автобус и случайно се засекли с Харизанов на спирката, докато той говорел по мобилния си телефон.

Като видял жената, той се обърнал към нея и заявил: „Ако те срещна сама, ще те убия и затова е по-добре да ходиш с охрана!".

Именно това според прокуратурата предизвикало у нея силна уплаха, тя дори подала жалба в полицията.

Според експертиза в този момент заканата за убийство възбудила у Деница Цицелкова уплаха и основателен страх. По време на разследването и до момента Георги Харизанов не е давал обяснения по делото.

Между Харизанов и Цицелкова има още едно приключило със споразумение дело за обида. Тази година прокуратурата повдигна обвинение срещу Харизанов и по дело от 2001 г. за кражба на 50 000 долара.

Харизанов има и влязла в сила присъда – тя е за изнудване. По нея има наложено наказание от две години условно с три години изпитателен срок и глоба от 1000 лева. Присъдата е влязла в сила на 15 април 2005 година.

Георги Харизанов оглавяваше съвета на директорите на „Напоителни системи“ от октомври 2011 година. Името му стана известно след наводнениетов село Бисер, причинено от скъсана язовирна стена.

След трагедията започна публичен спор около образователния му ценз за поста. Пред медиите Харизанов обяви, че има висше образование, но се оказа, че е завършил Датския колеж.

Тогава земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че за поста му не се изисква висше образование, и призна, че Харизанов е със средно.

Министърът тогава припомни, че „един от най-големите умове на нашето съвремие и най-богатият човек Бил Гейтс завършва висшето си образование едва през 2007 г.“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"