Превозвачите с по-високи цени заради фискалните устройства?

Превозвачите с по-високи цени заради фискалните устройства?
По думите на Горанов извън възможните спекулации билетите не просто не трябва да поскъпват, но и услугите на превозвачите трябва да се подобрят. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Билетите за автобус може да поскъпнат, ако превозвачите спекулират с изискванията билетите да се издават от фискални устройства, свързани с НАП, призна зам. финансовият министър и ръководител на групата за промени в Закона за автобусните превози Владислав Горанов.

Той обаче беше категоричен пред Дарик радио, че извън възможните спекулации билетите не просто не трябва да поскъпват, но и услугите на превозвачите трябва да се подобрят, защото така ще се премахне част от сивия сектор в бранша и ще останат свободни пазарни ниши за изрядните превозвачи.

На въпрос дали инвестицията, която ще направят съответно общините или частните превозвачи, би рефлектирала върху цените на билетите, Горанов отговори: „Подобна спекулация винаги е възможна“.

„Когато един търговец иска да определя някаква цена, той винаги може да включи в себестойността всякакви разходи, които той прецени, но според нас, ако по този начин помогнем сивият сектор в превозните услуги да намалее, това ще даде допълнителен пазар за лоялните и коректни превозвачи и ще намали натискът върху тях“, добави той.

По думите на заместник финансовия министър подобна мярка ще има по-скоро положителен ефект върху светлия бизнес и той ще може да реализира по-добри резултати, а оттам да заделя повече средства за инвестиции и обновяване на превозните средства.

Според него въпросът е по-скоро дали не е изгубено време и дали многобройните инциденти със стари автобуси не се дължат донякъде и на това, че държавата не се е намесила достатъчно сериозно да регулира този бизнес, така че да не допуска добросъвестните да бъдат притискани от нелоялната конкуренция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »