Мира Радева се обяви за нов 10 ноември

Мира Радева се обяви за нов 10 ноември
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В интервю за novinite.bg социологът Мира Радева се обяви за радикална промяна в политическото представителство и  нов 10 номеври. Тя призна, че не вижда свой представител в новия парламент. Разговаряхме за необходимостта от промени, какви да са те и в каква посока.

Г-жо Радева, защо стигнахме до ситуация, в която сякаш всеки иска да управлява и в същото време никой не поема властта?

Държавата и цялото ни общество се нуждаят от промяна на системата на представителство. Аз смятам, че пропорционалната избирателна система, дори и с преференциални листи, е пълен провал. Тя не дава резултати.

Казусът с „бат'Сали“ не е ли също продукт на тази система?

Да, така е, не може да ти натрапват някого, когото ти не искаш. Съгласна съм, така е по закон, но тогава трябва да се промени законът. Трябва да се даде шанс на една стара система, каквато е била тя от началото на демокрацията, когато се е създавала новата демокрация след средните векове. Във Франция и в Англия тогава е действала мажоритарната система. Всеки се явява в лично качество като кандидат за кмет или депутат. На два тура става изборът, това позволява създаване на политически семейства и не води до двупартиен модел. Това е френската система – както избираме кметове, така да избираме и депутати.

Няма ли това да раздроби парламента?

Неоснователни са твърденията, че това ще раздроби парламента. Точно обратното е. Вижте историята на Франция и ще видите, че мажоритарната система на два тура създава предпоставки силните партии да привличат силни личности – хора с кариера, с биография, с компетентност, избирателите да ги харесват наистина и да са горди, че те ги представляват.

Какви хора трябва да са избраните представители – силни за партията или за избирателите?

Те трябва да са силни за партията, но и да са силни за избирателите. Те трябва да отстояват позиции, а не да са мижитурки, които са отишли да натискат един или друг бутон в зависимост от флумастер, който им се показва. Това са хора, които имат мнение и позиция и които няма да ни срамят. Извинявам се, но не мога да го понасям този парламент. Тези хора, които са там, не могат да ме представляват.

Как може да се смени системата?

За мен голямата грешка на протестите миналата година беше, че те не се концентрираха около единно действие. Дори се изнанадах, че Антоанета Цонева например, която е свързана с Протестна мрежа, сега се обявява против мажоритарната избирателна система. Как обаче с меки мерки ще излезем от неспасяемото положение, в което се намираме? Още миналата година трябваше гражданската енергия да се насочи към промяна на политическото представителство. Трябваше още тогава да се съберат 600 хил. подписа и да се каже, че преферециалната система е безумие. Тя не работи достатъчно добре дори в страна като Германия, където има установени традиции и там е много по-особен и различен модел, камо ли да заработи при нас.

Кой е виновен за съществуването на феномена „15/15“ и „13/13“?

За това не са виновни избирателите. Много ясно го казвам, тук вината е на политиците. Те си позволяват в последната минута да ни обявяват водачите на листи.

Необходимо ли е Велико народно събрание, за да се въведе мажоритарна избирателна система?

Не, достатъчна е промяна на избирателния закон и тогава автоматично се решава и въпросът за отзоваване на депутатите.

Достатъчна е политическа воля за това?

Разбира се, само че партиите се страхуват, че депутатите ще станат неуправляеми, което е неоснователен страх. Най-качествени хора имаше в българския парламент през 1990 г., защото тогава 200 от местата във Великото народно събрание бяха избрани мажоритарно на два тура, а 200 бяха избрани пропорционално. След това качеството на българския депутат стремглаво пада и стигаме до бат'Сали, Баракова и други. Те обаче не са виновни, проблемът не е в тях, проблемът е в принципа. Законът трябва да се измени. Категорично трябва да се върви към лична отговорност. Колективната отговорност е равна на безотговорност. Човек е отговорен само и единствено в лично качество – когато ти е заложено името и авторитетът, когато ти лично ще капитализираш всички загуби, само тогава човек се бори.

Какъв е проблемът на системата с днешна дата, в мисленето ли е?

Това е тоталитарно мислене с примес на олигархия. Ужасена съм от цялостното равнище на политическия дебат. Имаме нужда от радикална промяна и трябва да сме на висотата на тази обществена необходимост. Трябва ни нов 10 ноември!

#Мира Радева #избирателна система #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"