В големите вериги няма нарушения с горивата, твърдят от бранша

В големите вериги няма нарушения с горивата, твърдят от бранша
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ представлява големите вериги и от тях няма констатирани нарушения. Това е и информацията, която има председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, Стефан Цанков. Това е важно, защото не би трябвало върху целия сектор да се хвърля петно“, заяви за novinite.bg Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА в коментар на темата, че 43% от пробите, които са взети от различни бензиностанции в страната, са с отклонения в нормите.

По думите на Делчев, от 2600-2700 бензиностанции, които съществуват в България, някой си е направил труда да заличи в компютъра едни 500 бензиностанции и те никога не се появяват, за да бъдат проверявани. По всяка вероятност това е дело на някой от служителите на ДАМТН.

„Механизмът, за който разбирам и който и за мен е нов е, че се избира, как да се осъществяват проверки на случаен принцип, чрез компютър. Когато в списъка, от който компютърът избира липсват 500 бензиностанции, те просто никога не са обект на проверка. Те не са от големите вериги, защото те не си крият бензинтостанциите“, посочи Делчев.
Според експерта, това е вид корупционна схема, която е била осъществявана от служители на агенцията, които председателя й твърди, че е освободил.

Липсата на контрол е в основата на възможността за съществуването на такава огромна по мащаб корупционна схема, при това в една държавна структура, смята Андрей Делчев.

„Има един въпрос, който аз не можах да задам на председателя на ДАМТН. В НАП има точен списък на бензиностанциите.В една и съща държава се оказва, че НАП работи със списък от 2700 бензиностанции, а другата държавна структура работи със списък, с 500 бензиностанции по-малко. Изглежда много елементарно, най-малкото да се звънне един телефон и да се попита НАП, колко бензиностанции проверяват. Тогава ще излезе разликата. Не знам, защо това се е случило след толкова години“, категоричен е Делчев.

От петролната асоциация твърдят, че преимуществено се проверяват техни бензиностанции, защото са големи и лесни за проверка, а и имат всички документи. „Големите вериги имат интерес от оборот, а не от измами“, заяви изпълнителният директор на БПГА.

#Стефан Цанков #Андрей Делчев #ДАМТН #БПГА #бензиностанции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"