Молдова и България със съвместен винен туризъм
Молдова участва заедно с България в проект за развитието на винения туризъм в югоизточните и югозападните страни на Европа, заяви Георгий Арпентин, председател на Съюза на енолозите и на Съюза на винарите в Молдова.
В проекта участват Италия, Хърватия, България, Гърция, Румъния и Молдова, посочи още Арпентин в интервю за агенция „Фокус“.
„Проектът (Wine Tourism Network) цели интеграция, защото всяка страна е интересна, има свои туристически продукти. Задачата му e да се работи съгласувано, т.е. да се съединят туристическите продукти на тези страни, за да имат туристите едно глобално виждане: Ако отивам в Югоизточна Европа, то аз имам такива възможности за винен туризъм и т.н.“, обясни винарят.
„Ние сме малка страна и един турист повече от два дни няма какво да прави тук. Затова той може да отиде за два дни в Молдова, за два дни – в Румъния, за три дни – в България, и т.н. Ние мислим, че създавайки такива винени пътища в Молдова, можем да привлечем хора от големите градове – от Кишинев, Белци, да дойдат, да дегустират“, каза още той.
В Молдова има програма за модернизация на винарските заводи. По думите на Арпентин част от парите, които са заделени, са за развитието на износа на нетрадиционните пазари – един от които в последно време са Съединените щати.
„Преди е имало законодателни бариери, сега вече няма. Сега например виното е безакцизен продукт. Ние бяхме единствената винарска страна, в която виното беше акцизен продукт. За сметка на това са вдигнали акциза на водката, за да стимулират потреблението на лозаро-винарския продукт, а не на тежкия алкохол като водка и т.н.“, добави експертът.
Според винаря Молдова работи върху развиването на вътрешния пазар, но в същото време страната изнася почти 95% от своето вино.
„Когато изнасяш, това винаги е свързано с риск – ембарго, технически бариери. Стигнали сме до извода, че все пак трябва да потребяваме вино у нас, защото, когато гледаме структурата на потреблението на спиртни напитки в Молдова, виждаме, че бирата и водката се потребяват повече от виното, въпреки че декларираме, че сме страна на гроздето и винарството“, подчерта той.
Според него при този добър вътрешен пазар, ако Молдова потребяваше поне 40% от произвежданото, не биха възниквали толкова болезнени проблеми с износа.
„Ако вземем някоя от европейските страни, които са лидери, Франция, Италия или Испания, те потребяват почти 60%. Във всеки случай трябва да развиваме потреблението чрез агротуризъм, чрез винен туризъм“, подчерта Георгий Арпентин.
Още по темата:
- » В Румъния строят най-голямата база на НАТО в Европа
- » 2 млн. гърци са застрашени от запор на банкови сметки и конфискация на имущество
- » България е сред най-предпочитаните дестинации от немските туристи