Дянков: Миграцията ще реши демографската криза

Дянков: Миграцията ще реши демографската криза
Дянков даде пример със САЩ, където именно множеството емигранти са решили проблема с намаляващия брой хора в работоспособна възраст. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Демографският проблем в България може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез миграция, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му и в Европа, и в България все по-малко хора издържат пенсионната и здравната система заради застаряването на населението, предаде Дарик радио.

Дянков даде пример със САЩ, където именно множеството емигранти са решили проблема с намаляващия брой хора в работоспособна възраст.

Дянков като икономист е убеден, че стига икономиката да се развива по-бързо, като сравнително малка икономика България може в кратък период от време да обърне тенденцията и да привлича допълнителна работна ръка чрез имиграция. Според него това важи и за цяла Европа.

Министърът на финансите изтъкна, че ако се видят тенденциите в САЩ отпреди 15-20 години, там също се е стигнало до почти нулев приръст.

„Променят си обаче политиката – къде с политическа воля, къде по други причини, и в момента 30-40 процента от растежа от гледна точка на хора в САЩ е от миграция, която е по-силна от когато и да е било преди“, коментира Дянков.

Според него това е въпрос, по който и Европа, и България трябва да помислят.

Според доклад на Световната банка, представен от главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия Индермит Гил, 53.9 на сто от хората в България ще са в работоспособна възраст през 2050 г., а в момента те са 68.3 на сто.

В същото време хората, които са в пенсионна възраст в момента, са малко над 17 процента, докато през 2050 г. те ще бъдат над 33 на сто от населението.

#Симеон Дянков #финансов министър #миграция #САЩ #Европа #България #работна ръка #Световната банка #Азия #Индермит Гил #пенсионна възраст #пенсионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"