„Калтек“ – най-добрият университет в света

„Калтек“ – най-добрият университет в света
„Оксфорд“ е най-високо класираният британски университет. Снимка: mth.kcl.ac.uk
A A+ A++ A

Калифорнийският технологичен институт („Калтек“) оглавява основната класация на сп. Times Higher Education за най-добрите висши учебни заведения в света, следван от „Харвард“.

Според друга класация за репутация, създадена въз основа на оценките на 17 000 преподаватели във висши училища, „Харвард“ и Масачузетския технологичен институт водят, а Топ 100 се доминира от американски университети, предаде БГНЕС.

Британските „Кеймбридж“ и „Оксфорд“ също попадат в Топ 10, но други университети на Острова пропадат в класацията, а азиатските се изкачват.

„Оксфорд“ е най-високо класираният британски университет, на четвърто място в класацията, следван от „Принстън“ и „Кеймбридж“.

Отразявайки възхода на азиатските страни като новите суперсили в образованието, се наблюдава нарастващо присъствие на страни като Китай, Япония, Сингапур и Южна Корея.

Швейцария също показва добри резултати – с три университета в Топ 100, като се има предвид съотношението с броя на населението й.

Подобни класации нямат официален статут, но те стават все по-важна част от начина, по който университетите се рекламират пред студентите, особено с глобализирането на висшето образование.

Последната класация подкрепя възникването на „глобални супебрандове“, оглавявани от университети като „Станфорд“ на Западното крайбрежие на САЩ и „Харвард“ на Източното крайбрежие, както и от „Оксфорд“ и „Кеймбридж“ във Великобритания.

Калифорния, където университетите се превърнаха в мотор на дигиталните индустрии, има три висши учебни заведения в Топ 10.

#Калтек #Харвард #Масачузетския технологичен институт #Кеймбридж #Оксфорд #Острова #Принстън #Китай #Япония #Сингапур #Южна Корея #Швейцария #Станфорд #Източното крайбрежие #САЩ #Великобритания #Калифорния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »