Седем населени места в Ловешко без ток, в Родопите - 48

Седем населени места в Ловешко без ток, в Родопите - 48
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Седем населени места в община Ловеч са без ток. От ЧЕЗ са уверили, че до края на деня електрозахранването ще бъде възстановено. По думите на кмета на общината Минчо Казанджиев няма проблем с доставянето на хранителни продукти и всички пътищата са проходими.

Той добави, че единствено в понеделник сутрин е имало проблем с доставката на хранителни продукти в Дома за възрастни хора „Върбовка” край Ловеч заради закъсал автомобил. Впоследствие е бил изтеглен и храната доставена. В понеделник детската градина в село Радювене е затворена, тъй като паднало дърво е прекъснало електропровод и селото е без ток.

Казанджиев заяви още, че лисата на електрозахранване в момента е най-големият проблем. Авариите в електропреносната мрежа основно са от прекъснати електропроводи от паднали дървета и клони, заради изпадалите от тях листа и обилния сняг.

Затова кметът ще изиска да се направи регистър на всички дървета и експерти да решат на кои и по какъв начин да им бъдат променени короните. Въпросът за необходимостта от кастрене на дърветата ще бъде дискутиран на широко обществено обсъждане. В Ловешка област през почивните дни са подадени над сто сигнала за паднали дървета и клони, съобщиха от областната дирекция на МВР.

Междувременно в Родопите 48 места стоят без ток. Дежурните екипи продължават работа по възстановяването на местата, засегнати от тежките метеорологични условия през последните дни. На този етап няма град или голямо село без захранване.  

29 от засегнатите населени места са на територията на област Смолян. На редица места в областта има паднали електропроводи и стълбове от електроразпределителната мрежа вследствие от снежната стихия.

В родопската част на област Пазарджик аварията по 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е възстановена до района на Батак, който има захранване. След цялостното възстановяване от дружеството имат готовност да включат електрозахранването за голяма част от засегнатите в райони населени места до края на деня, включително за град Сърница като по-голямото населено място в района.

Общо 48 аварийни екипи с допълнен състав работят по нормализиране на захранването. Продължава да действа кризисен щаб за координиране. 

#Минчо Казанджиев #Ловеч #ток #Родопи #Смолян #ЕВН #ЧЕЗ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"