Синдикати: Новата концесия не решава проблемите на миньорите

Синдикати: Новата концесия не решава проблемите на миньорите
Ако бързо не се намери фирма, която да поиска да поеме управлението на „ГОРУБСО“, се върви към по-дълга процедура по възлагане на нова концесия, посочи синдикалният лидер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Рисковете за работещите в „ГОРУБСО–Мадан“ остават при отнемането на концесията и намирането на нов концесионер както по отношение на неизплатените заплати, така и по отношение на работата за в бъдеще, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Най-добрият вариант, независимо от действията по отнемане на концесията, които започна МИЕТ и които ние приветстваме, е концесионерът да се разплати с работниците, да инвестира необходимите средства в безопасни условия на труд, да закупи необходимите средства за опазване на безопасността и здравето на миньорите, за да продължи и да добива“, посочи Димитров, цитиран от БГНЕС.

„Аз съм умерен оптимист, че въпреки всичко Валентин Захариев, виждайки решимостта на хората, синдикатите и държавата, ще направи необходимото в тази посока“, добави той.

Синдикалният лидер отбеляза, че докато тече едномесечното предизвестие, дадено от държавата на „ГОРУБСО–Мадан“, преди да бъде прекратена концесията, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) може да търси нов желаещ да бъде концесионер на мината.

Ако бързо не се намери фирма, която да поиска да поеме управлението на „ГОРУБСО“, се върви към по-дълга процедура по възлагане на нова концесия, което е свързано с неколкомесечно оставане на миньорите без работа.

„ОЦК може да бъде обявено в несъстоятелност, ако продължава да не обслужва всичките си задължения към персонала и към доставчиците. Там има инвестиционен процес, който е започнал още преди години, след това е забавен, включително и по административни причини от предишните правителства, които възпрепятстваха модернизирането на предприятието“, обясни президентът на КНСБ.

Според него към момента всичките неудачи на минали решения на собственика и на предишните правителства се стоварват върху главите на работещите в ОЦК - Кърджали.

„И те си имат своите справедливи искания, които ние подкрепяме и държим стачното споразумение да бъде изпълнено на 100%, както и да се дадат гаранции за бъдещето на ОЦК и инвестиционният процес там да продължи“, коментира Димитров.

#Валентин Захариев #концесия #ОЦК #Кърджали #енергетиката и туризма #Министерство на икономиката #МИЕТ #миньори #синдикат #президент #КНСБ #Пламен Димитров #ГОРУБСО–Мадан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници