Вина от цял свят на пловдивската „Винария”

Вина от цял свят на пловдивската „Винария”
Българските участници във „Винария“ са двойно повече в сравнение с миналата година и имат амбицията да разширят позициите си на международните пазари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 15 до 18 март в Пловдивския панаир ще се проведе Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“.

В 20-ото юбилейно издание на изложението ще бъдат представени колекциите на близо 40 водещи български изби, предаде БНР.

Българските участници във „Винария“ са двойно повече в сравнение с миналата година и имат амбицията да разширят позициите си на международните пазари въпреки кризата, твърдят от Националната лозаро-винарска камара, един от организаторите на изложението.

Сериозна заявка за това са резултатите от Международния конкурс за вина, ракии и винено бренди. Почти половината от представените български вина са с оценка над 85 точки, което означава, че са достойни за златен медал и имат изключителни качества, коментира председателят на камарата Пламен Моллов.

Посетителите на Пловдивския панаир ще могат да опитат също вина от Австралия, Гърция, Италия, Нова Зеландия, Румъния, САЩ, Франция и Молдова.

Сред партньорите на „Винария“ тази година е Аржентина, която се нарежда на 5-о място по производство на вино в света – след Франция, Италия, Испания и САЩ. Със свой щанд на изложението ще участва и Посолството на Република Южна Африка.

На изложението ще бъдат показани също модерни технологии, техника, оборудване, материали, услуги за лозарството и винарството на близо 200 директни и представени фирми от 17 страни.

Като част от богатата съпътстваща програма са конкурсите „Магията на дегустацията“ и „Изборът на потребителя“.

За първи път ще се проведе регионалният конкурс „Най-добър сомелиер“, а днес се открива международният симпозиум „Лозарството и винопроизводството на ХХІ век“.

#Пловдивския панаир #Националната лозаро-винарска камара #Пламен Моллов #Австралия #Гърция #Италия #Нова Зеландия #Румъния #САЩ #Франция #Молдова #Аржентина #Испания #Южна Африка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »