Бургаският Апелативен съд оневини Лечков

Бургаският Апелативен съд оневини Лечков
Апелативният съд в Бургас отмени присъдата на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков от три години „лишаване от свобода“ условно, с 5-годишен изпитателен срок. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

Апелативният съд в Бургас отмени присъдата на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков от три години „лишаване от свобода“ условно, с 5-годишен изпитателен срок.

Състав на Апелативен съд – Бургас, върна за ново разглеждане делото срещу Йордан Лечков, предаде burgasinfo.com.

С решение от 14.03.2012 г. състав на Апелативен съд – Бургас, е отменил присъдата на Ямболския окръжен съд (ЯОС), с която магистратите в Ямбол са признали за виновен Йордан Лечков за това, че в периода от август 2008 до февруари 2010 година, в качеството си на кмет на гр. Сливен, е нарушил служебните си задължения, като е предоставил недвижим имот, общинска собственост, за ползване от частни фирми, без да проведе публичен търг или публично оповестен конкурс и да сключи договор за наем.

Вследствие на това са настъпили значителни вредни последици за Община Сливен в размер на 904 808.50 лв. По тази причина състав на Ямболския окръжен съд е осъдил Йордан Лечков на три години „лишаване от свобода“ условно, с 5-годишен изпитателен срок.

В решението си за отмяна на присъдата Апелативният съд в Бургас се е мотивирал, че първоинстанционната присъда на ямболските магистрати е постановена при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Според съда в Бургас тези пропуски представляват основание за отмяна на присъдата.

Бургаските магистрати считат, че Ямболският окръжен съд е постановил съдебния си акт, като не е изложил мотиви по основни въпроси, свързани с доказаността на обвинението от обективна и от субективна страна, както и относно определяне на наказанието на подсъдимия Лечков.

Според Апелативния съд в Бургас мотивите на Ямболския окръжен съд имат декларативен характер и се свеждат до препис на обвинителния акт и посочените от експертите заключения. Освен това липсвал и анализ на събраните по делото гласни и писмени доказателствени средства.

#Йордан Лечков #Лечков #присъда #апелативен съд #Бургас #Ямбол #дело

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »