Николов: Няма как скандалът „Хохегер“ да е измислен от ГЕРБ

Николов: Няма как скандалът „Хохегер“ да е измислен от ГЕРБ
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов обясни защо скандалът с австрийския лобист Петер Хохегер не е „изфабрикуван“ от ГЕРБ и съобщи, че ще бъде предложено създаването на временна анкетна комисия по случая. Снимка: „168 часа“
A A+ A++ A

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов обясни защо скандалът с австрийския лобист Петер Хохегер не е „изфабрикуван“ от ГЕРБ и съобщи, че ще бъде предложено създаването на временна анкетна комисия по случая.

„Скандалът в Австрия няма как да бъде измислен и изфабрикуван от ГЕРБ, при положение че още в края на миналата година този скандал се заформи, формира се конкретна комисия в австрийския парламент, за да разследва подозренията в корупция спрямо видния лобист Хохегер, и при едно от изслушванията през февруари месец беше споменавано многократно името на България“, заяви Николов в интервю за радио „Фокус“.

„Мога да ви цитирам даже министъра на финансите Мария Фектет, която казва: „Ако обвинението за корупция, забележете – за корупция, ако е вярно, няма да има никаква милост независимо от славата на заподозрените“. Т.е. нещата са много дълбоки в Австрия – става дума за корупция, става дума за нерегламентиран лобизъм, поради тази причина и в един момент намесвайки името на България, австрийският вестник „Ди Пресе“ беше писал, че разполага с доказателства за множество нарушения по договора със София и че г-жа Моника Йосифова, която е станала подизпълнител на г-н Хохегер, знаем г-жа Йосифова коя е, знаем, че в един момент, връщайки тези пари в България, какъв е начинът, защо са върнати, то тогава България не може да стои безучастно и трябва да изясни този въпрос“, каза още Николов.

Николов каза също, че до края на седмицата в НС ще бъде внесено предложение за създаването на анкетна комисия за аферата „Хохегер“, която ще има за цел да изясни всички факти около замесването на името на България в скандала и какво е отношението към него на тогавашния министър-председател Сергей Станишев.

„Трябва също да установим има ли нарушение в българското законодателство и съществува ли конфликт на интереси, защото вече са ясни отношенията на субектите в този скандал, т.е. какви са отношенията и не нарушават ли законодателството с всички техни действия. Ще поискаме информация за документите от всички институции, които имат отношение към кабинета „Станишев“ и даването на пари, защото знаете, тогава са давани пари на държавни фирми или с държавно участие, така че и оттам също ще искаме информация по този проблем“, обясни Валентин Николов.

„Трябва да изчистим името на България и това ще бъде целта на тази комисия: установявайки фактите и излизайки с доклад“, каза още той и добави, че според него комисията ще трябва да заседава не повече от месец.

#Валентин Николов #Николов #заместник-председател на ПГ на ГЕРБ #ГЕРБ #Петер Хохегер #Хохегер #скандал #временна анкетна комисия #комисия #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"