България трета в европейско състезание по пестене на енергия

България трета в европейско състезание по пестене на енергия
България е на трето място в международна класация за пестене на енергия в домакинствата, съобщиха от Софийска енергийна агенция. Снимка: cwpenergyefficiency.com
A A+ A++ A

България е на трето място в международна класация за пестене на енергия в домакинствата, съобщиха от Софийска енергийна агенция.

„България е на трето място в международната класация за европейското състезание за пестене на енергия в домакинствата „Климатична купа за граждани на Европа“, каза на пресконференция за представяне на състезанието „Климатична купа за граждани на Европа“ инж. Здравко Георгиев, изпълнителен директор на Софийска енергийна агенция – СОФЕНА, предаде агенция „Фокус“.

ЧЕЗ Електро България подкрепи състезанието. В него участват домакинства от 10 страни и области, които се състезават на национално и европейско ниво.

Състезанието мултиплицира опита на Германия за поощряване на домакинствата да пестят енергия.

То се провежда на две нива – регионално и европейско. Всяко домакинство може да се научи как да пести енергия и това състезание му дава тази възможност.

Разработен е софтуер, в който домакинствата с регистрация в интернет от сметки и фактури, получават индикация какво е потреблението на сходни домакинства в други европейски държави.

Наградният фонд за България е 2000 евро, състезанието е в три категории – обща спестена електроенергия, спестена електроенергия, когато домакинствата се отопляват на ток, и спестена електроенергия, когато домакинствата не се отопляват на ток.

Наградата се осигурява от ЧЕЗ. Има ежемесечна томбола. През февруари три домакинства са получили енергоспестяващи крушки. В България броят на включените домакинства е около 500, при крайна цел 750.

Крайният печеливш ще бъде определен на базата на брой домакинства и реално постигнати икономии. В оставащите два месеца до края на състезанието България може да надмине останалите участници.

#България #състезание #ЧЕЗ Електро #домакинства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"