За книгите и хората: Признания за книжарския бизнес у нас

За книгите и хората: Признания за книжарския бизнес у нас
Снимки: личен архив
A A+ A++ A

За това кои книги се търсят най-много, какво е подтикнало младите да започнат да четат, какви са проблемите на книгоиздаването и интересуват ли се издателите от читателите си разговаряме с координатора в книжен център „Гринуич“ Кремена Петрова. Ето какво сподели тя пред Novinite.bg:

При продажбите има хитове на сезони, но те са временни. По нашите статистики най-хитовото заглавие е „Малкият принц“ - за него няма сезон. Това е книгата, която е нещо като съвременната Библия за това как да живееш дзен. Поради това, че тази книга е такъв абсолютен хит имаме специална стойка с „Малкият принц“ в оригинал на френски, на немски, на испански, в няколко формата, с твърди, с меки корици, каквото се сетиш. Но не стига, че имаме такова голямо разнообразие от нея, ами все ще се появи някой, който да попита: „А имате ли я на гръцки?“, продължава с усмивка книжарката.

Тя допълва, че клиентите са в различен диапазон – от руснак, който купува само еротична литература „с килограми“, до училища, които си набавят детски играчки за занималните.

На въпрос

какво влияе на литературния вкус на българина, Кремена сочи – рекламата

„Важно е да има масова кампания. Например „Колибри“ правят доста често такива кампании – с Харуки Мураками, с „Пчеличката Мая“ дори. Сега има филм по нея – важно е масово да ти се превземе съзнанието – навсякъде да виждаш пчеличката Мая. Това е рекламата, която продава. Влагат се много средства, но след това винаги има възвръщаемост. Добрата реклама не е да пуснеш в някакво списанийце някаква статийка – там читателите са предимно жени над 45 години, а това нищо не е, това са примерно 2% от хората, които искаш да ти купят книгата. А ти трябва да си навсякъде – буквално да залееш пазара. Имали сме много клиенти, които си казват: Ей, този Джон Грийн, аман от него, какво пък толкова му харесват, дай да го видя!“.

Тя допълва, че през лятото е имало абсолютен хит на книгите на Джон Грийн – купували са го предимно на възраст под 25 години или деца с родители. Кремена уточнява още, че големият бум на четящите тийнейджъри тръгва от манията по вампирите с поредицата „Здрач“ и подобни.

„Винаги ще обичам вампирите – не за друго, а защото научиха тийнейджърите да четат

Преди тези поредици трилогии-четирилогии, те не четяха сериозно. От тази литература започна превъзпитанието на младите хора и те започнаха да четат и други тийн четива – от които 95% са тип „режеш си вените и умираш“. Но това се чете и това се харесва, значи това се и пише“, категорична е тя. По нейно мнение точно тази ниша са улучили и издателство „Егмонт“ - сюжет с любов и фентъзи, което тя нарече „чик-лит за тийнейджъри“.

„Аудоторията за подобна литература е огромна и тук няма „Маме, няма да ти го купя“. Идват родители с децата си, самотни родители най-често, които изпълняват всяка прищявка на детето си. Дъщерята иска „Биографията на One Direction” и тя се купува“, споделя Кремена. За друг абсолютен хит тази година тя определи и „Дневниците на един дръндьо“ с аудитория от момчета до 15 години.

От малките читатели правим скок към скандалната поредица „Петдесет нюанса сиво“, която според Кремена е повлякла цяла вълна от еротична литература. Тя връща лентата назад, като споделя, че още при излизането на първата книга от трилогията „Петдесет нюанса сиво“ всяка втора жена, която влиза в книжарницата, си е купувала книгата.

„След това нямаше голямо издателство, което да не издаде еротичен роман. Сега все още излизат, но вече няма чак такъв голям интерес към тях. Ние като книжари нямаше как покрай тази линия да не обърнем внимание и на класиците – Хенри Милър, Буковски, Набоков, а те бяха толкова забравени.“

Кремена е категорична, че

има Ренесанс в търсенето на класиката,

особено когато е преиздавано издание, не излизало с години: „Например „Доктор Живаго“, „Моби Дик“ са с нови издания – хората веднага ги забелязват. Новото издание на „Майстора и Маргарита“ също много се купуваше“.

Що се отнася до книгите с филмови версии, Кремена споделя, че „Вълка от Уолстрийт“, „Животът на Пи“ били хит и когато пуснали филма с Леонардо ди Каприо всички започнали да четат „Великият Гетсби“. Езотериката и психологията също много се четат, допълва Кремена.

Разговорът тръгва около дебата за отпадане на ДДС върху книгите. Кремена отсича веднага: „Мислиш, че издателствата ще намалят цените на книгите? Никога няма да стане това! В света няма такъв прецедент – при намаляване на ДДС-то да паднат и цените. Истината е, че не книгите са скъпи, а просто взимаме ниски заплати. Стандартът ни е нисък. При заплата от 2000 лева на никой няма да са му проблем 12 лева за една книга.“

За електронните четци книжният експерт споделя, че те се купуват предимно от много заети хора, които си пазаруват предимно онлайн и рядко стъпват в книжарница.

„Пазарът ни е много малък и няма шанс електронните книги да изместят книжното тяло. Това би станало може би след 20 години. Нашето съзнание е такова, че не сме свикнали да пестим своето време и това на другите. Тази промяна в съзнанието всичко да става онлайн, да се промени „балканския синдром“ - това ще отнеме много години. Затова абсолютно предпочитаме книжното тяло, което да седнем да си четем на спокойствие“, смята Кремена.

Конкуренцията между издателствата у нас е жестока. Според Кремена сред многото интриги между тях в един момент изчезва мисълта за читателя – какво го интересува как стигат книгите до него. Разпространението е голям проблем предимно за малките издателства. Те си мислят, че ако направят реклама по телевизията, някой ще ги види и ще тръгне да я търси тази книга. Но само възрастните хора обръщат внимание на такъв тип реклами. Младите хора са в интернет, признава книжния експерт.

Издателствата много рядко рискуват, добавя още тя, но е категорична, че се издава и много стойностна литература.

Питам я за известните личности, които са редовни клиенти и Кремена продължава откровено: „Венета Райкова ни е една от най-големите фенки. Тя води сина си всяка неделя на нашия куклен театър, понякога и на работилничката ни с деца. Беше ни споделяла, че това й е едно от малкото места, където може да седне да си почине на спокойствие. Не е надута, както са повечето такива личности“.

Другите редовни посетители били писателите, както и актьорите Камен Донев и Деян Донков.
Изненадващо или не, главният прокурор Сотир Цацаров заедно със своя бодигард също бил редовни посетители на книжния център „Гринуич“, като обвинителят даже е получил чаша-подарък поради редовните си посещения. Георги Първанов също идвал често в книжарницата, а Сергей Станишев си купувал само руска литература от тях.

Като сме на темата за клиентите, Кремена споделя, че българинът няма култура на клиент. Невъзпитан, припрян и дори агресивен, нашенецът е първичен и липсва всякаква толерантност у него, категорична е тя. „Българинът си остава варварин. Това, че в книжарницата влиза някаква по-културна аудитория е мит. Тук влизат всякакви хора, все едно сме в мол“, признава тя.

На финалния въпрос коя книга в последно време я е впечатлила най-много, Кремена признава, че това е „Белият тигър“ на издателство „Жанет 45“ от индийската им поредица. „Впечатли ме, защото първо е история без любовни драми и не е преразказан живот на автора, още повече че и преводът е много добър. Прочетох я за два дена и нямах търпение да се прибера от работа, за да я дочета, а това не се е случвало отдавна при мен. Аз съм от читателите, при които много е важно да ме хване първото изречение и да не ме пусне до края“.

#Гринуич #издатели #книги

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »