Румен Драганов: Туристическият бранш очаква свое министерство

Румен Драганов: Туристическият бранш очаква свое министерство
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румен Драганов работи в сферата на туризма от повече от 30 г. Завършил е Техническия университет в София и университета за национално и световно стопанство. През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис-директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на холдинг, президент на клоновете на холдинг. Драганов е бил и председател на Туристическия комитет, в качеството си на заместник-министър на търговията и туризма. Потърсихме го за коментар по темата, дали най-сетне браншът ще се сдобие със свое отделно министерство и какво предстои през следващата година в туризма.

Г-н Драганов, отново се заговори за създаване на Министерство на туризма в предстоящото правителство. Този път ще имаме ли отделно министерство, или това е просто инерция от преди?

Мисля, че сега имаме най-висока степен на вероятност за това. Водещата политическа сила, която работи по съставяне на правителство, е заложила в програмата си, че трябва да има Министерство на туризма. Партиите, които най-вероятно ще участват в бъдещото управление, също в програмите си имат заложено такова намерение.

Агенция или министерство трябва да има туризма?

Твърдо министерство с министър, защото става дума за разпореждане с публична държавна собственост – това са туристическите атракции – публично-държавна собственост. Това, което липсваше до момента на българската държава, е управлението на тази собственост, която е многомилиардна и за която към момента все още няма регистър. В продължение на 25 години нито един министър в България по никакъв начин не се е отнасял към управлението на тази огромна собственост. Заради това е необходим именно министър, който да направи регистър на всички тези атракции и който чрез тази собственост да създава работни места и да подобрява местните икономики. Тази собственост трябва да работи така, както работят всички други обекти, съгласно Закона за туризма.

Как ще се отразят наводненията, на които станахме свидетели през настоящата година, дали ще намалеят резервациите за следващата година и с колко?

Общо взето това се отразява отрицателно. Виждаме от една страна, че разрушаването на инфраструктура и суперструктура, не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната, затрудни пътуването на хората. Имаше блокирани, които не могат да отидат на почивка, имаше почиващи, които трябваше да се премесват от един в друг хотел, а трети пък просто не изкараха пълноценно почивката си заради лошото време.

Какви са очакванията за следващата година - евентуални нови пазари, нови сегменти?

Следващата година се очертава като доста турболентна. От една страна не е ясен изходът от кризата в Украйна и санкциите срещу Русия, както и санкциите, които Русия предприема,защото тя ограничи пътуванията на своите служители в онези страни от Европа и света, които са наложи санкции, в това число и в България. Има забрана за пътуване към нашата страна на значителен контингент руснаци, включително и такива, които са си закупили жилища – втори дом, но не могат да ги ползват заради това ограничение.

Постигнахте ли единство в бранша, кой евентуално би оглавил едно Министерство на туризма?

Въпросът е политически, а не е толкова от гледна точка на това какво лице ще заеме поста министър. Важно е какви ще са функциите и по какъв начин ще се изпълни политиката. Освен всичко до тук, трябва да спомена и сигурността в туризма. Това от една страна е защитата на икономическите интереси на потребителите в туризма и защита на икономическите интереси и животът и здравето на абсолютно всички субекти, които са свързани с туризма. Има много важни неща за решаване и те трябва да имат съгласието на високо политическо ниво. Туризмът повече претендира за отношение на политиките към материята, свързана с туризма, за политически решения и законодателни промени, както и устройство на туризма в страната, което да се базира върху публичната собственост. Това означава значителна реформа в туризма. Тук не стои въпросът за професионализъм, а за политически решения.

Вие като експерт, бихте ли приели, ако Ви предложат?

Аз лично не бих приел, за мен министър трябва да е политическо лице, което да заема висок пост в йерархията на политическата партия, която управлява, или най-малкото да е член на такава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »