Първи случай на ебола в Ню Йорк и в Мали

Първи случай на ебола в Ню Йорк и в Мали
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Нов случай на заразен с ебола е регистриран в САЩ, този път в Ню Йорк, съобщи CNN. Според резултатите от предварителните изследвания лекар, който наскоро се е върнал от Западна Африка, е дал положителен резултат за вируса.

Той е хоспитализиран в болница в Манхатън на 23 октомври, с висока температура и повръщане.

Местните медии съобщават, че става дума за 33-годишния Крейг Спенсър, който е бил в Гвинея като представител на „Лекари без граници", за да помага в борбата с епидемията от ебола. Лекарят се е върнал в САЩ на 17 октомври с полет от Брюксел.

Полицията е отцепила част от квартала, където живее Крейг Спенсър. Възможно е да бъде предприета евакуация на сградата в Харлем, в която се намира домът му.

Междувременно стана ясно, че двегодишно момиченце в Мали е било диагностицирано за ебола. Това е първият потвърден случай в западноафриканската страна, съобщиха властите, цитирани от CNN. Момиченцето било доведено в Мали от съседната Гвинея, където се смята, че тазгодишната епидемия започна, обясни говорителката на Световната здравна организация (СЗО).

Бащата на детето е починал от ебола. Момиченцето било прието в болницата в Кайес, след като медицинска сестра забелязала, че то страда от нещо, което по симптоми наподобява ебола. Тестът потвърдил, че детето има ебола, каза говорителката на Министерство на здравеопазването.

„Момичето все още е в болницата в Кайес заедно с членовете на семейството си, които може да са били изложени на вируса", каза тя.

С първия потвърден случай, Мали става шестата държава в Западна Африка, ударена от вируса, който по данни на Световната здравна организация е отнел живота на повече от 4800 души.

#Ню Йорк #САЩ #ебола #Мали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »