Добрата новина днес: Скоро всички ще живеем до 120 г.

Добрата новина днес: Скоро всички ще живеем до 120 г.
A A+ A++ A

120 години е абсолютният лимит на продължителността на човешкия живот и скоро процентът на хората, стигащи до тази възраст, ще се увеличи.

За последните 10 години броят на столетниците е нараснал със 71 процента само във Великобритания.

Този процент ще продължи да расте, но всеки, който се надява да живее два или три пъти по-дълго, ще бъде разочарован, тъй като има таван на продължителността на живота на хората и на остаряването на тялото, обяснява проф. Колин Блейкмор.

Тези, които живеят над 120 години, са голяма рядкост и дори с напредъка на медицината и технологиите е малко вероятно прагът да бъде увеличен. Геронтолозите се единодушни,  че лекарствата ще имат ограничен ефект върху удължаването на човешкия живот и че по-важно е да се подобри здравето и качеството на живот, отколкото да се удължава.

Според глобалния индекс за контрол на възрастта до 2050 г. броят на хората над 60 години ще бъде 21 на сто от световното население. Това е почти два пъти повече от настоящите 12 процента.

Твърденията на проф. Блейкмор противоречат на мнението на изследователя от института "Бък" в Калифорния д-р Панкаж Капахи, според когото научният напредък има потенциала да удължи драматично човешкия живот до четири-пет пъти.

#столетници #живот #здраве #възрастни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"