Гледки и вкусотии от Власинското езеро

Гледки и вкусотии от Власинското езеро
A A+ A++ A

Любителите на дългите разходки, красивите гледки и вкусната, домашно приготвена храна, ще останат очаровани от пътуването до Власинското езеро в Сърбия.

Живописното кътче е разположено само на 120 километра от София. За езерото може да се мине през граничните пунктове Олтоманци (от границата до езерото са около 45 км) или Стрезимировци (23 км). За предпочитане е пътят през Стрезимировци, защото по пътя се минава покрай ждрелото на река Ерма край Трън и скалния параклис "Света Петка". Сръбската граница се минава безпроблемно за минути. От другата страна пътят е кратък - хваща се отбивката за Църна трава и се минава по панорамен път, който се вие покрай бреговете на Власина. По пътя има десетки отбивки за почивка с полянки, беседки, места за барбекю и вили за гости.

Голямо е очудването на българина, когато види, че на километри път около езерото няма застрояване, кичозни заведения, димящи скари и паркирани една върху друга коли. С правителствено решение от 2006 година районът на езерото с прилежащи околни територии (включително и на територията на Община Църна Трава, Ябланишки окръг северно от езерото) е обявен за природен резерват с обща площ от 12 741 хектара. В езерото има 2 острова: Дуги Дел (78,4 дка) и Стратория (18,2 дка), покрити с гори, които през есента преливат във всички цветове. Част от гледката са и насядалите по бреговете рибари. Там се развъждат костур, шаран, пъстърва, кротушка, мряна, амур, каракуда, лин и бабушка. В района се наблюдават и редки видове птици, патици, корморани и др. и се срещат растения, които виреят единствено в екологично чиста среда.

Сградите – малки кокетни вили и хотели са накацали на склоновете, извън защитения периметър. Няма големи сгради, повечето къщи са с покриви алпийски стил, фасадите са в топли цветове, а предпочитаният материал е дървото, а не бетонът както у нас. 

 

Часовете минават неусетно в разходки около брега. През лятото това е чудесно място за плаж, малки пътешествия с моторна лодка и водни колела. Любителите на снимките ще намерят вълшебни пейзажи от изгрев до залез.

Част от приятното пътуване са ресторантите около Власинското езеро. Месото и зеленчуците имат вкус на истинска храна, в менюто липсват полуфабрикати, сервитьорите са усмихнати и гостоприемни, които като разберат, че са дошли българи пускат българска песен. Обстановката е приятелска, а цените повече от евтини. Сметката може да се плати и с български левове, сръбски динари и евро. Обяд за четирима човека, прилично количество, излиза под 80 лева.

Скарата е класика - плескавици, емблематичните ущипци и димляна вешалица, джигерица в було и колбасица. Любими на повечето български туристи са крушовата „вилямова” ракия и ракията от дюли. Пиршеството може да завърши с десертите орасница или с туфахия - пълнена ябълка с ядки и орехи.

Приятен път и добър апетит!

 

 

#Власинското езеро #Сърбия #Стрезимировци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »