Синигерът на път да стане птица – символ на София

Синигерът на път да стане птица – символ на София
До четвъртък, 15 март включително, продължава гласуването в конкурса за избор на птица – символ на София. Снимка: birdsphotographer.com
A A+ A++ A

До четвъртък, 15 март включително, продължава гласуването в конкурса за избор на птица – символ на София.

Всеки интернет потребител може да заяви предпочитанията си за един от крилатите обитатели на столицата на http://www.bspb.org/birdsymbol/. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 22 март, в началото на пролетта.

На първите три места в момента са големият синигер, гугутката и домашното врабче. Почитатели събраха и кукумявката, градската лястовица и сойката, малко след тях са големият пъстър кълвач, алпийският бързолет и керкенезът. Незаслужено в дъното на класацията остават прекрасните жители на дъбравата - горска зидарка, кос и славей.

„Всички видове са типични обитатели на София. Знаем, че повечето софиянци не са ги виждали, не са обръщали внимание, ето защо организирахме конкурса – за да покажем какво летящо богатство притежаваме на един поглед разстояние“, коментира Тея Иванова от Българското дружество за защита на птиците, организатор на конкурса, предаде КРОСС.

„София е една от европейските столици с най-голямо разнообразие от птици. Съвсем скоро софиянци могат да очакват още интересни инициативи, които ще насочат вниманието им към птиците и природата и ще ги накарат да се усмихнат“, добави тя.

Конкурсът се организира в рамките на проекта „Вижте за първи път: Летящото богатство на България“, финансиран от Фондация „Америка за България“.

#синигер #„Вижте за първи път: Летящото богатство на България“ #гласуване #конкурс #София #символ #птица #Българското дружество за защита на птиците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »