Лондон приема нови мерки срещу българи и румънци

Лондон приема нови мерки срещу българи и румънци
Дейвид Камерън Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

 Британският премиер Дейвид Камерън ще представи преди Коледа нов план за ограничаване на правата на мигрантите от други страни от ЕС към Великобритания, съобщи Би Би Си.

Администрацията на Камерън обсъжда няколко варианта, но не се е спряла на конкретно предложение.

Според британския премиер, мигрантите от ЕС злоупотребяват с щедрата социална система на Острова и заемат твърде много работни места във Великобритания в момент, в който голяма част от британците са без работа.

Камерън настоява за промяна на националните закони, така че работниците да не могат да получават социални обезщетения в две страни. Той обеща, че ако бъде преизбран през 2015 г. до 2017 г. ще проведе референдум за членство на Великобритания в ЕС. Премиерът даде да се разбере, че е готов да започне обществена кампания за напускане на Европейския съюз, ако правителството не успее да преразгледа отношенията си с Брюксел.

Tемата често намира място в предизборните речи на Камерън, а повод на последните му изказвания са частичните местни избори и засилващите се позиции на опонента му Найджъл Фараж и неговата антиевропейска Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP).

Партията на Фараж твърди, че ако Великобритания не се споразумее с ЕС и се наложи да напусне общността, би могла да спести годишно 60 милиарда паунда, които сега се пилеят за регулацията и администрирането в ЕС, плюс нарастващия членски внос.

Евродепутатът Ева Паунова от ГЕРБ/ЕНП коментира за предаването „The World This Weekend“ на Би Би Си, имиграционната политика на Великобритания, заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, новоизбрания председател на Комисията Жан-Клод Юнкер и представители на Консервативната партия на Великобритания.

Според Ева Паунова антиимиграционната реторика на Консервативната партия, на която Камерън е председател, често е насочена към гражданите на най-новите страни-членки на ЕС, като България.

"Подобно отношение е не само дискриминационно към българите, но е и в разрез с основополагащите договори на ЕС. Нито аз, нито мои колеги- евродепутати от различни страни одобряваме подобна дискриминация. Интересно е как биха се почувствали 2,2 млн. британци, които живеят в други държави-членки на ЕС, ако тези страни решат, че те не са добре дошли там“, коментира Паунова.

Българският евродепутат припомни, че свободното движение на работници е един от основните принципи на ЕС, залегнал в член 45 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Неговото ограничаване би означавало промяна в текста на този документ, изискваща съгласието на останалите 27 страни- членки на Съюза.

„Подобна стъпка е малко вероятна, почти невъзможна“, каза Ева Паунова.

Жан-Клод Юнкер също покрепи тази теза и обяви, че ще защитава свободното движение на работници - един от основните стълбове на вътрешния пазар.

#Великобритания #Обединеното кралство #Дейвид Камерън #Камерън #Найджъл Фараж #Жан-Клод Юнкер #Ева Паунова #Паунова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »