Две деца станаха жертва на телефонни измамници

Две деца станаха жертва на телефонни измамници
Две деца в София станаха жертва на телефонни измамници, които действали по познатата схема с обаждане на домашния телефон за пътен инцидент с роднина. Снимка: seebyseeing.net
A A+ A++ A

Две деца в София станаха жертва на телефонни измамници, които действали по познатата схема с обаждане на домашния телефон за пътен инцидент с роднина.

Мъжки глас се обадил на домашния телефон и съобщил на непълнолетното дете, че баща й блъснал човек на пътя и трябва да приготви всички налични пари и бижута на семейството, за да платят и да няма наказателно дело, съобщиха от МВР.

Измамникът се представил за следовател, а детето не се усъмнило в думите му. Момиченцето бързо приготвило в плик 850 евро, 300 лв. и 80 грама златни накити и действало според инструкциите – оставило плика до кофи за боклук в квартал „Дружба“.

Второто дете, станало жертва на измамниците, е от „Люлин“. Около обед на домашния телефон на семейството се обадил мъжки глас. Позвъняването било прието от 11-годишната дъщеря на собствениците.

Измамникът отново се представил за следовател и разказал, че родителите на момиченцето са катастрофирали и са блъснали друго дете на пътя.

Мнимият следовател поискал от момичето да събере 12 000 лв., за да не бъде разгласен случаят по медиите.

Детето проверило с какви пари разполага семейството и съобщило, че те са по-малко от хиляда лв., събрани общо от неговата, касичката на брат му и наличната сума на майката и бащата.

„Следователят" се съгласил и на тях, но изнудвал момичето да събере и златните накити на родителите си. През това време успял да я накара да му съобщи и номера на мобилния й телефон, като я принудил да държи отворени и двата апарата.

Детето сложило в плик парите, две златни синджирчета и 10-грамов златен пръстен и предало пакета на млад мъж, който стоял зад блока. Скоро след „сделката“ се прибрал бащата и сигнализирал за случилото се в полицията.

Криминалисти призовават родителите да разговарят с децата как да реагират при евентуален опит за подобни измами.

#деца #телефонни измамници #изнудване #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"