Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски

Почитаме паметта на Св. Йоан Рилски
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Православните християни почитат в неделя паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец, един от най-големите български светци, покровител и застъпник пред Бога.

По традиция стотици посещават на този ден в Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км. над Светата Рилска обител. Празникът се нарича "Отчов ден". Той се отбелязва и във всички храмове в страната, носещи името на светеца.

Поради звуковата близост обаче повечето хора го назовават "Очов ден" и се свързва с вярването, че Св. Йоан Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести.

На този ден се чества и денят на българския лекар по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Светеца. Отбелязва се от 1995 г. Това е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.
Според недоказани хипотези, Небесният покровител на България е втори син на цар Симеон Велики и брат на цар Петър, в подкрепа на тази версия говори и фактът, че цар Петър идва лично да моли "брат си" да прекрати отшелничество и да се завърне в старопрестолната столица.

Монахът приел от царя само плодовете, отказал златото, както и да се види очи в очи с царя, а само му се поклонил, въпреки че той изминал пътя от Велики Преслав до Рила.

#Йоан Рилски #болести #Бога #столица #Петър #лекар #Рила #злато #плодове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"