Бъчварова: Щяхме да питаме "Атака" защо подкрепяха правителството "Орешарски"

Бъчварова: Щяхме да питаме "Атака" защо подкрепяха правителството "Орешарски"
A A+ A++ A

Основният въпрос на ГЕРБ към "Атака" в несъстоялите се преговори за коалиция е щял да бъде за подкрепата на националистите към предишния кабинет. Това обясни Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ.

„Бихме искали да поставим един основен въпрос на представителите на „Атака” на тези разговори. Задаваме го на всички партии, с които разговаряме и които са подкрепяли управлението „Орешарски”. Искахме да разберем защо партия „Атака” подкрепяше негласно, скрито, в противоречие с всички правила на публичност и прозрачност управлението „Орешарски”. Искахме да ги попитаме каква беше цената на тази подкрепа и готови ли са г-н Волен Сидеров и неговите депутати днес да носят отговорността за всички отрицателни последици от това управление”, каза Бъчварова.

Според нея с отказа си да се срещнат очи в очи с тях атакистите са проявили неуважение не към ГЕРБ, а към своите избиратели и българската демокрация и парламентаризъм.

Състоянието на държавата, проблемите, които предстои да бъдат решавани, са резултат на политическата подкрепа за предишния кабинет, продължи Бъчварова - „Не можем да си затворим очите за такова поведение и бихме искали „Атака” да даде ясен отговор за това как осъзнава това свое поведение и как ще носи своята отговорност оттук-нататък".

Друг много важен въпрос към партия „Атака” е подкрепя ли евроатлантическата идентичност на нашата държавата, подкрепя ли поетите международни договорености, посочи Румяна Бъчварова.

„Категорично убедени сме, че политически сили, които не подкрепят, нямат място редом до ГЕРБ. Не искаме да правим коалиция анти някоя партия, но имаме много ясна европейска, евроатлантическа позиция и настояваме да чуем позициите на нашите колеги в парламента по отношение на нея”, каза още тя.

За това, че представители на „Атака” премахнаха знамето на Европейския съюз от трибуната, от която се правят изявления в Народното събрание, Бъчварова каза: „Те допуснаха прецедент, който не прави чест на нито една партия и на нито един парламент. Надявам се, че случаят с отстраняването на европейското знаме от официалната позиция ще бъде добре разпознато от всички българи, които могат да оценят такива политически жестове”.

#ГЕРБ #Атака #преговори #коалиция #Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници