ЕП ще прави комисия за борба с мафиите

ЕП ще прави комисия за борба с мафиите
Европейският парламент одобри създаването на специална комисия, която в продължение на една година ще разследва дейността на мафиите и други престъпни организации в ЕС. Снимка: fakt.pl
A A+ A++ A

Европейският парламент одобри създаването на специална комисия, която в продължение на една година ще разследва дейността на мафиите и други престъпни организации в ЕС.

Комисията антимафия ще започне работа през април и ще разследва начина, по който престъпните организации са проникнали в публичния сектор, реалната икономика и финансовата система, за да перат пари от престъпната си дейност. Тя трябва да разработи доклад, в който да залегнат методите за борба срещу тези дейности, предаде БГНЕС.

Инициативата за създаването на такава комисия е допълнение към предложенията на Еврокомисията за конфискуване на имущество на престъпни организации.

„Ние трябва да ударим престъпния свят в най-чувствителното му място, като атакуваме парите и приберем техните печалби, за да ги инвестираме в легалната икономика особено в тези кризисни времена“, обясни Сесилия Малстрьом, еврокомисар по вътрешните работи при представянето на предложенията.

„Репресивните и съдебните власти трябва да имат най-добрите инструменти за проследяване на каналите на парите. Те също така се нуждаят от повече средства, които ще им позволят да конфискуват по-голяма част от авоарите с престъпен произход“, подчерта тя.

„Имуществата, конфискувани от мафиите и престъпните организации, трябва да бъдат използвани за социални цели“, пледираха Рита Борселино и Розарио Крочета, две евродепутатки социалисти от Сицилия, които са в първите редици в борбата срещу мафиите. Рита Борселино е сестра на съдията Паоло Борселино, убит от Коза Ностра.

#еврокомисар по вътрешните работи #Сесилия Малмстрьом #Европейската комисия #ЕП #Антимафия #мафия #комисия #Европейският парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници