Работодатели и синдикати: Искров и УС на БНБ са опасни

Работодатели и синдикати: Искров и УС на БНБ са опасни
A A+ A++ A

Представителните организации на работодателите и на работниците и служителите (синдикатите) в България искат незабавна оставка на Управителния съвет на БНБ и особено на гуверньора на банката Иван Искров, пише в огласена днес съвместна позиция на социалните партньори.

Те смятат, че Искров и УС на БНБ са опасни за финансовата стабилност на страната.

В текста, подписанот Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда "Подкрепа", е посочено, че още на 30 септември те са отправили призив да се вземе отношение спрямо незаконните действия на квесторите на ТБ "Виктория", които дадоха ход на разпродажба на кредитния портфейл на банката.

Тези действия на квесторите са ликвидационни и абсолютно незаконни, сочат от организациите.

"Отговорът, който получихме, беше в подкрепа на незаконните действия на квесторите на ТБ "Виктория", които отдавна се изживяват в ролята на синдици на банка, която изобщо не е в процедура по несъстоятелност", заявяват авторите.

Те посочват, че в отговора дори е имало няколко неверни твърдения, сред които че организациите на социалните партньори и Експертният консултативен съвет по проблемите на КТБ (ЕКС) били "подхвърлили в публичното пространство" очевидно неприемливата идея "продажбата на активи на банката да се извърши в рамките на производство по обявяването й в несъстоятелност".

"Подобен арогантен и оскърбителен подход с елементи на интригантство и на манипулация е извън всякакви рамки на отговорно общуване между основни институции и представителни обществени организации, но ние оставихме още известен период от време, в който да имате възможност евентуално да ревизирате позицията си. Ние не направихте това и днес вече четем кой какво си бил харесал от кредитния портфейл на ТБ "Виктория", е посочено в позицията.

Още един път потвърждаваме непоколебимото си становище, че сме изправени пред грубо погазване на Закона за кредитните институции (ЗКИ) и че продажбата на въпросните кредити е ликвидационна, а не оздравителна процедура. Кредитите са активи, които се осребряват само при несъстоятелност, т.е. подобна процедура може да се прилага само в рамките на производство по несъстоятелност, след евентуалното отнемане на лиценза на банката", заявяват социалните партньори.

В този случай те виждат целенасочени действия, насочени не към оздравяването на ТБ "Виктория", а към нейната ликвидация извън нормалната процедура по несъстоятелност.

В обръщение към Искров се заявява, че е видимо нежеланието на БНБ да изпълнява своите функции и задължения по законите, според които носи отговорност за надзора върху банките и поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите. "На всички е известно, че при възникнал проблем в някоя от банките, БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на Корпоративна търговска банка /КТБ/ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне.

В писмото се посочва още, че "предложението на БНБ за приемане на специален закон и опитът за прехвърляне на отговорността от БНБ на НС и правителството са неприемливи. Решаването на проблема за сметка на данъкоплатците със средства от бюджета е последната стъпка, след като са направени всички други опити за спасяване на банката. Затова първо трябва да се търсят пазарни методи за решаване на проблема, в т.ч. и намиране на подходящи инвеститори, ако досегашните акционери не могат да осигурят достатъчно средства за стабилизиране на банката."

#БНБ #Иван Искров #КТБ #ТБ "Виктория" #работодатели #синдикати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"