България трябва да е готова за нова бежанска вълна

България трябва да е готова за нова бежанска вълна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев отправи писмено запитване към Европейската комисия във връзка с готовността на България да посрещне нова бежанска вълна. Според него, част от десетките хиляди бежанци и мигранти, които пресякоха турско-сирийската граница през изминалите седмици в следствие на офанзивата на Ислямска държава, неминуемо ще потърсят убежище в Европа.

"Такова развитие на събитията ще окаже сериозен натиск върху социалната, здравната и образователната система на държавите-членки на ЕС, които са и външни граници, каквато е и България.", отбеляза българският евродепутат.

Поради тази причина Емил Радев поиска от Европейската комисия да даде своята оценка относно готовността на България да посрещне нова бежанска вълна, както относно необходимостта от допълнителна финансова и техническа помощ за страната, за да може новопристигащите бежанци да бъдат посрещнати спрямо европейските стандарти.

"Вместо да утихва, конфликтът в Сирия се пренесе и в Ирак чрез терористичната организация Ислямска държава, което принуждава хиляди хора да напуснат домовете си и да търсят убежище в други страни, вкл. в Европа. За съжаление не смятам, че България е готова да посрещне допълнително бежанци", коментира Емил Радев.

#Емил Радев #ЕНП #ГЕРБ #ЕС #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »