Бедствия, аварии, катастрофи: подготвени ли сме?

Бедствия, аварии, катастрофи: подготвени ли сме?
Наводнение в Хисарско Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Никой не е застрахован от бедствие, но ако има превенция, подготовка и реакция, щетите ще са далеч по-малко. Нямаме право да губим повече човешки животи, заяви председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров на медийния форум: „Бедствия, аварии, катастрофи: подготвени ли сме?“, организиран от Представителството на Европейската комисия в България и Българският Червен кръст.

Бедствията – природни или от технологичен характер не могат да бъдат избегнати, но има неща, които зависият от човешкия фактор. Реакцията на хората може да промени ситуацията.

„Няма да навлизам в подробности каква е причината за наводненията в кв. „Аспарухово”, Варна или Мизия, но ще загатна, че мястото на човека е много важно”, кометира Григоров.

За да има промяна, трябва да има промени не само в инфраструктурата, но и във възприятията на хората. Изсичаме дървета в рискови зони, но не засаждаме нови, а след това се чудим защо придошлите реки помитат дворовете.

Причини за наводнението в кв. Аспарухово са изсечените гори, незаконното строителство, а в Мизия – неконтролируемото използване на огромните водоеми. Смъртта на хората там вероятно можеше да бъде избегната.

Също така е важна солидарността по време на бедствие. Очевидци твърдят, че по време на пороите в Мизия, докато едни са опитвали да се спасят от приливната вълна, други са пиели в кръчмата в другия край на града.
БЧК разполага с пет национални склада, които могат да осигурят помощи на 12 хил. човека в цялата страна в рамките на 2 часа. Той уточни, че организацията е партньор, както на държавните институции, така и на хората.

В глобален мащаб през 2013 година са отчетени 529 бедствия, 337 от които природни и 192 технологични. От тях са били засегнати почти 100 милиона души. 87% от хората, засегнати от природни бедствия пред 2013 г. живеят в Азия, където са отчетени 41% от всички бедствия през това десетилетие, според Центърът за изследване на епидемологията при бедствия.

Две от най-смъртоносните бедствия през 2013 г. бяха тайфунът „Хайан“ във Филипините, заради който загинаха 7968 души, и наводненията, причинени от мусоните в Индия, които отнеха живота на 6054 души.

Според Световният доклад за бедствията – 2014, културата на хората често е причина те да живеят в опасни зони. Например, ако основната причина за живеене в рискова зона за хората е те да следват своите средства за препитание, тогава програмите за намаляване на риска трябва да се фокусират първо върху това, как тези средства за препитание могат да станат по-безопасни или да бъдат заменени.

#Григоров #ЕС #бедствия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"