Драхмата – единствената алтернатива пред Гърция?

Драхмата – единствената алтернатива пред Гърция?
Резултатът от намалението на дълга на Гърция е почти нулев и не се вижда друга алтернатива за стабилизиране на държавата, освен да се върне националната валута, смята гръцки бизнесмен. Снимка: „Ройтерс“
A A+ A++ A

Резултатът от намалението на дълга на Гърция е почти нулев и не се вижда друга алтернатива за стабилизиране на държавата, освен да се върне националната валута, смята гръцки бизнесмен.

„Решенията през последните две години и половина на тройката за Гърция - ЕК, ЕЦБ и МВФ, бяха грешни и вероятно страната ще върви към връщането на драхмата“, заяви пред Дарик Христос Мурутис - гръцки бизнесмен, който живее и работи от 13 години в България.

По информация на Мурутис предсрочните избори в страната ще бъдат на 29 април и вероятно ще ги спечели „Нова демокрация“.

Самият Мурутис обаче смята, че в момента би било по-добре страната да не губи време в избори, а да продължи да бъде управлявана от технократското правителство.

„Който и да управлява Гърция в следващите месеци, решенията ще бъдат много тежки“, отбеляза бизнесменът.

„В Гърция фирмите плащат 55% данък в момента, който е огромен - няма аналог в Европейския съюз“, подчерта Мурутис.

Според него решението на тройката за Гърция не е било правилно, защото се работело за повече данъци в сектора на частната икономика, без да се намалява обемът на хората в държавния сектор.

„Ако бяха намалили броя на чиновниците с 35%, или с 350 000 души, щяхме да имаме нулев дефицит сега“, допълни той.

„Резултатът на PSI (програмата за намаляване на гръцкия външен дълг – бел. ред.) от намалението е почти нулев. Смятам, че се върви към драхмата или към частна валута, защото няма алтернатива да могат да се решат проблемите вътре в страната с евро. Никой не иска да го каже, обаче не виждам друга техническа възможност, за да може държавата да се оправи с икономиката и пак да стане конкурентоспособна“, коментира още бизнесменът.

#Гърция #национална валута #драхма #бизнесмен #избори #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници